Hlavní navigace

Vláda rozhodla. Nejasný původ majetku budete muset prokázat

18. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Michal Šula, podle licence: Rights Managed
Do hry se dostává další páka, která má bránit daňovým únikům. Vláda schválila prokazování původu majetku, který má hodnotu nad sedm milionů korun.

Majetek, který nemá jasný původ a jehož hodnota je vyšší než sedm milionu korun, bude nutné prokázat. Vláda právě dnes schválila návrh zákona o prokazování majetku. 

Čtěte také: 100 tisíc korun jako pokuta pro podnikatele, kteří nebudou spolupracovat s ČSÚ

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Michal Šula, podle licence: Rights Managed

Vláda rozhodla. Nejasný původ majetku budete muset prokázat.

Finanční správě se tak nově dostane možnosti analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Podnět k prokázání původu přijde právě z její strany. Návrh ještě musí schválit parlament a podepsat prezident. Pokud se tak stane, norma by měla platit od roku 2016.

Vláda schválením zákona o prokazování původu majetku plní jeden ze svých klíčových závazků. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších kroků v boji proti daňovým únikům a daňovým podvodníkům za poslední roky, uvedl pro Českou tiskovou kancelář premiér Bohuslav Sobotka.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Ruku v ruce s tímto návrhem zákona jde také změna zákona o dani z příjmů a stejně tak se změní i trestní zákon. Návrh mluví o zvýšení sazby za trestný čin porušení povinnosti podat pravdivé prohlášení o majetku, který je součástí exekučního řízení. A to z jednoho na tři roky, plus peněžitý trest.

Nové možnosti Finanční správy ČR

Finanční správa bude zjišťovat celkový majetek včetně případných dluhů. Bude zkoumat celkový příjem, tedy zdanitelný, osvobozený od daně i nepodléhající dani. Následně porovná nárůst jmění a příjmů. Majetek, jehož hodnota nebude korespondovat s příjmy, bude zdaněn. A to v případě, že poplatník nevysvětlí původ příjmů a především jejich zdanění. 

Zjišťovat původ majetku bude moci Finanční správa ČR i dále do minulosti. Daň ovšem může vyměřit podle zákona jen tři roky zpětně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).