Hlavní navigace

Vláda jednomyslně podpořila rozpočet Česka na rok 2013

21. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Vládou dnes prošel rozpočet Česka na rok 2013, který drží deficit pod 3 procenty HDP. Předmětem jednání byla také legislativa týkající se whistleblowingu.
Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Vláda schválila rozpočet Česka na rok 2013.

Vláda na svém dnešním zasedání jednomyslně schválila rozpočet na rok 2013. Rozpočet počítá s deficitem 2,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), tedy 100 miliard korun. Rozpočet zohledňuje aktuální makroekonomické prognózy. Je to jednoznačně úsporný rozpočet, podotkl premiér Petr Nečas. Výdaje v příštím roce oproti roku letošnímu klesnou o devět miliard korun. Udržet deficit pod třemi procenty chce vláda také výhledově v dalších letech.

Čtěte také: Jednání o státním rozpočtu se odkládá

Udržíme-li deficit bezpečně pod třemi procenty a budou-li prostředky užity efektivně tak, že jejich návratnost bude nepochybná, pak trhy zcela jistě nezneklidníme, řekl ke schválenému rozpočtu ministr financí Miroslav Kalousek. Dodal, že vláda bude hodně sledovat právě zmíněnou efektivitu výdajů.

Whistleblowing má svůj zákon

Vláda dnes schválila také věcný záměr legislativního řešení, které upravuje whistleblowing a ochranu oznamovatelů trestněprávního jednání na pracovišti. Zároveň však chce ošetřit, aby nedocházelo k jeho zneužívání. Na vládě byla široká diskuse. Shodli jsme se, že ochrana má být jak oznamovatelů, tak i křivě obviněných, uvedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake, která návrh předložila. Ochrana by se měla realizovat prostřednictvím novely antidiskriminačního zákona.

Vládou naopak neprošel například návrh na odložení penzijní reformy o dva roky.

Čtěte také: Víte, že firma je odpovědná také za korupční chování svých zaměstnanců?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).