Hlavní navigace

Víte, jak správně zaplatit daň z příjmů? Tady jsou 3 zaručené způsoby

17. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com
Letos mohou podnikatelé zaplatit daň z příjmů také složenkou, platba je zdarma. Jaké jsou další formy platby daně?

Využijte několika možností, jak letos zaplatit daň z příjmů. Nejjistějším zůstává platba v hotovosti přímo na pokladně finančního úřadu, je však nutné si zjistit přesnou otvírací dobu pokladen. 

Daň zaplatíte v hotovosti i bezhotovostně, dávejte si pozor na den připsání peněz na účet berňáku

Výběrem daní je už od 1. ledna 2013 pověřeno 14 finančních úřadů a Specializovaný finanční úřad, a to dle zákona č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com

Ilustrační obrázek

Abyste daň zaplatili bezproblémově, je nutné uvádět správné číslo bankovního účtu finančního úřadu. Pokud poplatník pošle peníze omylem na jiný účet, vystavuje se nebezpečí, že jeho daňová povinnost nebude řádně zaplacena a hrozí mu sankce z prodlení. Pokud poplatník pošle peníze na již zrušený účet finančních úřadů, které se používaly dříve, Česká národní banka je vrací zpět na účty příkazce, mezitím však už nabíhá poplatníkovi penále. 

Daně se platí příslušnému finančnímu úřadu v české měně. U každé daně je nutné uvést, na kterou je platba určena. Není nutné toto uvádět písemně, rozřazení daně probíhá automaticky dle nasměrování na správný bankovní účet

Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému finančnímu úřadu se sestaví z předčíslí bankovního účtu, z matrikové části a z kódu banky. Předčíslí bankovního účtu a matriková část jsou od sebe odděleny pomlčkou, za matrikovou částí bez mezery následuje lomítko a směrový kód České národní banky (ČNB), u níž mají finanční úřady vedeny účty (kód 0710). 

Za den platby daně je považován den, kdy je částka připsána na bankovní účet příslušného správce daně, tzn. finančního úřadu, tudíž nikoli dne, kdy poplatník peníze odesílá. V případě platby hotovosti přímo na pokladně finanční úřadu je částka připsána okamžitě. 

Poradna s daňovým poradcem

Zeptejte se, jak na daňové přiznání. Odpovídá Jan Molín, daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky.

 

Platba bezhotovostně

Platbu bezhotovostně lze provést bankovním příkazem, nebo tzv. zrychleným bankovním příkazem, buď přímo v bance anebo prostřednictvím internetového bankovnictví. Pro správné zaslání daně je nutné znát přesný tvar bankovního spojení. To si můžete ověřit na Daňovém portálu serveru Podnikatel.cz. 

Platba v hotovosti prostřednictvím složenky

Nově od 1. března 2016 lze daň z příjmů zaplatit také prostřednictvím složenky typu A. Tato možnost se po jejím zrušení po pěti letech opět zavádí. Taková platba je zcela bezplatná, platí však pouze pro fyzické osoby. Tato složenka bude standardně k dispozici na všech pobočkách České pošty. 

skoleni_15_4

Čtěte více: Daňová složenka se po 5 letech vrací, právnické osoby však mají smůlu

Další platby

Daň z příjmů můžete dál zaplatit tzv. expresní platbou, zahraniční platbou, či hotově na pobočkách České národní banky. Celý výčet platebních možností hledejte na Daňovém portálu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).