Hlavní navigace

Více než polovina podnikatelů má nedůvěru k zavedení #EET

16. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Dostatečný prostor pro přípravu na ostrý start EET, větší kompenzace a plošné zavedení pro všechny. To chtějí podnikatelé v případě #EET.

Čeští podnikatelé mají nedůvěru k zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Tento názor zastává více než polovina z nich (52,85 %). Poukazují přitom na to, že jakékoli regulatorní opatření státu nakonec vždy finančně i administrativně zatíží daňové poplatníky, zatímco podvodníci ho vždy nějak obejdou. Vyplývá z to průzkumu, který provedla Hospodářská komora ČR. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Podnikatelé mají nedůvěru k zavedení EET. 

Kompenzaci, která je pouze pro fyzické podnikající osoby ve formě slevy na dani z příjmů v jednorázové výši 5000 korun, považují za nedostatečnou. Tvrdí to téměř 84 procent podnikatelů.

Čtěte také: Elektronickou evidenci tržeb má kompenzovat nová sleva na dani, činí 5000 Kč

Tři pětiny podnikatelů navíc vyžadují minimálně šestiměsíční přípravu na ostrý start elektronizace tržeb. Aktuálně navrženou tříměsíční legisvakanci vnímá podnikatelská veřejnost jako příliš krátkou. 

Podnikatelé budou podle HK ČR také potřebovat odbornou pomoc a asistenci při zavádění EET. Skoro 42 procent dotazovaných dokonce předpokládá, že bude potřebovat pomoc i při výběru samotného zařízení pro EET.

Ministerstvo financí celou dobu sice hovoří o přínosnosti otevřenosti hardware a software řešení, nicméně podnikatelská veřejnost je velmi zneklidněna. Myslím, že to je výzva pro vládu i samotné ministerstvo financí, říká Vladimír Dlouhý, prezident HK ČR který podnikatele zároveň ujišťuje, že Hospodářská komora bude i při řešení technických záležitostí podnikatelům oporou.

Čtěte také: 3 modely komunikace s Finanční správou v rámci #EET. Jaké to jsou?

Postupné zavádění EET dle odvětví schvaluje pouhá pětina podnikatelů. Téměř 37 % soudí, že by dělicí čára mezi povinnými a nepovinnými měla vycházet z velikosti byznysu. Na 45 procent podnikatelů se domnívá, že přechodné výjimky by neměly být vůbec poskytovány a všichni, kteří budou povinni vést elektronickou evidenci, by měli začít evidovat najednou.

skoleni_15_4

Hospodářská komora ČR proto navrhuje, že stát by měl místo nepřehledných výjimek plošně snížit DPH nebo daň z příjmů. Podle prezidenta Hospodářské komory Dlouhého se zavedením EET nabízí, aby stát snížil celkové zatížení práce v zemi.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb vládou schválena, právníci ji přitom nedoporučili

Průzkum Hospodářské komory ČR k EET se realizoval elektronicky od posledního týdne v květnu do první poloviny června. Do průzkumu v členské základně Komory se zapojilo 1100 firem a živnostníků ze všech krajů ČR a všech odvětví.

Průzkum HK ČR k EET

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).