Hlavní navigace

Většina OSVČ u VZP musí kromě výše záloh změnit i čísla účtů

29. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 258398
Pokud jste zdravotně pojištění u VZP, zkontrolujte si i číslo účtu, kam pojistné posíláte. Pro většinu OSVČ se totiž letos mění čísla účtů.

Kdo loni platil na zdravotní pojištění nižší zálohy než 1823 Kč, musí jejich výši od roku 2016 upravit. Pokud jste klienty Všeobecné zdravotní pojištění ČR (VZP ČR), musíte ve většině případů však změnit i číslo účtu, na které zálohy posíláte. VZP ČR v rámci centralizace bankovních účtů totiž převedla platební styk pro příjem pojistného na regionální účty.

Nová platba už za leden

Termín pro platbu zálohy za zdravotní pojištění se blíží. Posledním dnem úhrady zálohy za příslušný měsíc je vždy 8. den následujícího kalendářního měsíce (záloha musí být připsána na účtu zdravotní pojišťovny). Lednová záloha tedy musí být zaplacena do 8. února 2016. Minimální záloha na zdravotní pojištění se zvyšuje o 26 Kč z 1797 Kč na 1823 Kč. Kdo tedy vloni platil zálohy nižší než 1823 korun, musí jejich výši upravit.

Čtěte více: Platíte zálohy na pojistné trvalým příkazem? Nezapomeňte si změnit jejich výši

Klienti VZP musí změnit čísla účtů

Většina OSVČ u VZP ČR navíc čeká musí kromě výše záloh změnit i číslo účtů. VZP ČR v rámci centralizace bankovních účtů převedla platební styk pro příjem pojistného na regionální účty. Čísla účtů jsou tak pro všechna pracoviště v rámci jednoho regionu stejná. Změna se dotkne přibližně dvou třetin z celkového počtu OSVČ, jelikož jejich úhrady směřovaly na čísla účtů, která byla vedena po jednotlivých územních pracovištích, upřesnila Dana Blahutová z tiskového oddělení VZP ČR. VZP ČR nicméně doplnila, že stávající bankovní účty vedené na úrovni poboček (zhruba rozsahem na bývalé okresy) jsou zatím i nadále aktivní.

VZP ČR mění pro většinu OSVČ čísla účtů už druhý rok po sobě. Vloni totiž pojišťovna převedla všechny své účty ke Komerční bance.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).