Hlavní navigace

Většina českých domén není zabezpečena

11. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poskytovatelé on-line služeb zapomínají na zabezpečení domén. Maximální bezpečnost, to je cílem většiny poskytovatelů internetových on- line služeb. Většina z nich přitom opomíná riziko spojené s nezabezpečenými doménami. Podvodné weby totiž neustále vyčkávají na svou šanci. Internetoví piráti se pak snadno dostanou k citlivým osobním údajům. Ohrožena můžou být přístupová data k emailu, bankovním účtům, sociálním sítím a mnohému dalšímu. Vyplývá to ze zjištění sdružení CZ. NIC.

Zabezpečit domény .CZ je možné už od roku 2008. I přesto, že je to zdarma a vyžaduje to pouze minimální časové i finanční investice, je dnes proti zfalšování a podvržení domény chráněno například jen 10 % internetových bankovnictví fungujících na doméně .CZ, říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Běžní uživatelé internetu mají ve většině případů pouze dvě možnosti ochrany – mít zabezpečené připojení od svého poskytovatele připojení a mít zabezpečené domény od poskytovatelů služeb, které používá. Proto uživatelům vysvětlujeme, jaká rizika jim hrozí a vyzýváme je, aby dali najevo, že jim bezpečnost při používání internetu není lhostejná , dodává Pavel Tůma, ředitel marketingu sdružení CZ.NIC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).