Hlavní navigace

Velké řetězce se bouří, novela o významné tržní síle zdraží zboží v obchodech

20. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Chystaná novela o významné tržní síle má pomoci omezit sílu obchodních řetězců při jednání s dodavateli. Odborníci ale varují. Mohla by zdražit potraviny.

Zdražení potravin a pokles podílu českých výrobků na pultech obchodů, právě to může způsobit novela zákona o významné tržní síle, varují odborníci. Největší obchodní řetězce se brání a chystají společné prohlášení, které chtějí zaslat premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Čtěte také: Prodáváte balené potraviny? Musíte uvádět měrné ceny, a to i v e-shopu

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Novela zákona povede u obchodních řetězců ke standardizaci podmínek a de facto k vyloučení svobodné soutěže. Brání obchodnímu vyjednávání a za vše hrozí doslova likvidačními sankcemi. Výsledkem bude zvýšení cen zboží, upozorňuje Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Pokud máme levné potraviny kvůli neférovým a nekalým praktikám, pak je to hodně špatně. Nevidím důvod, proč by kvůli tomu, že narovnáme vztahy a zavedeme férové podnikatelské prostředí, měly zdražit potraviny v té konkurenci, kterou v České republice máme, ohradil se pro Český rozhlas šéf resortu zemědělství, Marian Jurečka.  

Čtěte také: Roste obliba českých potravin, velké řetězce to zneklidňuje

Nováková ve své kritice chystané novely zmiňuje také možnou diskriminaci  Novela má diskriminační charakter, protože se vztahuje pouze na obchodníky. O možné diskriminaci je také slyšet z řad řetězců: Máme pocit, že regulace ve vztahu mezi odběratelem a dodavatelem je bohužel diskriminační a selektivní vůči obchodu s potravinami, říká Michael Šperl za Kaufland Česká republika.

Velké řetězce si stěžují také na přílišnou jednostrannost: Pokud my jako velkoobchod chceme nakoupit třeba cukr, jsou na nás aplikována mnohem přísnější pravidla, než když ten samý cukr nakupuje výrobce, který jej dále zpracovává, upozorňuje Jan Žák, ředitel nákupu MAKRO ČR 

Content First

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Cílem zákona je ochrana zemědělců a také dodavatelů před nekalými praktikami obchodních řetězců. Novela by měla údajně odstranit nejasnosti, které ze současného znění zákona vyplývají. Rozhodovací praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je zcela zavádějící a zmatečná. Neexistují žádná pravidla, vydávaná rozhodnutí jsou obsahově neudržitelná. Novela v tomto směru nic nemění, připomínkuje Igor Kremla, ze společnosti Kaufland Česká republika.

Zákon o významné tržní síle nabyl účinnosti 1. února 2010. Za pět let byly pokutovány dva řetězce. V roce 2013 Kaufland a letos v dubnu Globus. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).