Hlavní navigace

V Praze roste poptávka po menších kancelářích

21. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kvalitní kancelářské zázemí, zavedenou lokalitu a technicky skvěle připravené prostory. Takovou nabídku požadují i malé firmy o dvou až deseti zaměstnancích. Představa „čtyřicet metrů v „áčku“ na Praze 4, prostor pro šest lidí na „pětce“ nebo to nejmenší z právě dokončené administrativní novostavby“, není podle specialistů na pronájmy v poslední době ničím neobvyklým.

Ještě před několika lety byly podobné pronájmy téměř mimo realitní statistiky. A i když developeři a majitelé administrativních nemovitostí nechtějí snižovat rastr prostor na úroveň 30 – 50 čtverečných metrů, minimálně někteří k tomu budou nuceni. Velkých nových nájemců pomalu ubývá a ty menší není radno přehlížet, potvrzuje Václav Bouček, vedoucí oddělení pronájmů společnosti DTZ.

A roste i počet virtuálních kanceláří. Tuto službu využívá více než 20 tisíc podnikatelů převážně ve větších městech. Nejvíce virtuálních sídel je soustředěno v Praze. Mnoho profesí nepotřebuje ke své činnosti klasickou kamennou kancelář. Pracovat mohou v pohodlí z domova díky chytrým telefonům a rychlému připojení na internet. Na pracovní schůzky postačí kavárny s připojením na internet. Pro podnikání pak řada z nich upřednostní sídlo v lukrativní lokalitě. Ceny virtuálních kanceláří v krajských městech začínají na stokorunových částkách. Centrum hlavního města je o něco dražší, ale přesto je to pouze zlomek toho, co by podnikatelé dali za klasickou kancelář, uvá­dí JANA BABŮRKOVÁ ze společnosti SMART Office.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).