Hlavní navigace

V jakém oboru se vyplatí rozjet byznys? Zjistili jsme za vás

29. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Krize zamíchala karty: obory podnikání, kterým se dřív dařilo, jsou ve fatálním útlumu. Perspektivu mají jak nové technologie, tak třeba tradiční zemědělství.

Krize proměnila trh nejen v Česku, ale doslova globálně. Jaké obory jsou tedy v nových podmínkách pro následující léta perspektivní, ať už z hlediska lokálního byznysu nebo vzhledem k potenciálu prosadit se na světovém trhu? A které obory naopak krize zasáhla tak, že se na ně do budoucna nevyplatí vsadit? Server Podnikatel.cz se nejprve zeptal v Hospodářské komoře ČR.

Perspektivu mají nové technologie

Jde především o obory s vysokým inovačním potenciálem a napojením na využití nových technologií, tlumočí stanovisko Hospodářské komory ČR Lenka Vodná z jejího tiskového oddělení. Konkrétně se jedná o obory jako například zpracování a využívání nanotechnologií, energetika a elektrotechnika, kybernetika a robotika, výzkum, vývoj a výroba v oblasti obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti, ale také vzdělávání.

Čtěte také: Láká vás byznys s mobilními aplikacemi? David a Lukáš vědí, co obnáší

Nyní je to marné, po krizi může být vše jinak

Na druhou stranu jsou tu obory podnikání, které svůj potenciál do jisté míry vyčerpaly nebo výrazně utrpěly krizí. Není tedy moc perspektivní se v takových oborech v současné době snažit prosadit na domácím nebo zahraničním trhu úplně od nuly. Situace ale není zdaleka jednoznačná. Vzhledem ke krizi došlo k útlumu v řadě oblastí, díky dobrým výsledkům českého exportu si však řada oblastí vede dobře, domnívá se na základě zkušenosti členů podnikatelského sdružení Lenka Vodná.

Mezi krizí nejpostiženější oblasti však je podle ní možné zařadit dopravu, stavebnictví a částečně také zpracovatelský průmysl. Zde je ovšem po překonání krize možné očekávat velký rozvoj, věří. Poukazuje však i na obory podnikání, které podle ní již svůj potenciál zřejmě naplnily. Jsou to slevové servery a také drobný obchod.

Tip: Hospodářská komora zajišťuje bezplatné poradenství prostřednictvím Informačních míst pro podnikatele. Zde se mohou také začínající podnikatelé poradit mj. o perspektivě svých plánovaných podnikatelských aktivit.

Investice do půdy a rozvoj zemědělství

Různě samozřejmě vidí perspektivnost konkrétních podnikatelských oborů také lidé, kteří v nich přímo pracují. Snad v každé době platí, že budoucnost mají ty obory, jejichž produkty nebo služby lidé potřebují stále. Mezi takové obory patří zemědělství či potravinářství. Nejsou to v žádném případě oblasti, v nichž se podniká lehce a bez problémů, naopak předpokládají tvrdou práci, perspektivu ale mají velikou.

Podle farmáře Vojtěcha Sýkory místo na trhu v oblasti biozemědělství v Česku stále je. A to hlavně v případě, že zemědělec své výrobky prodává lokálně. V oboru vidím další potenciál, potvrdil serveru Podnikatel.cz i Přemysl Čech, který na farmě Zelený Dvůr ekologicky chová ovce a krávy na maso.

Také má smysl nakupovat zemědělskou půdu. V Česku jí je a bude nedostatek. Nákup půdy přitom bude podle Vojtěcha Sýkory pro expanzi farem klíčový.

Čtěte také: Láká vás biofarmařina? Zeptali jsme se zkušených, jak se v oboru podniká

Byznys, který jistí zákony

Existují také obory, které mají zakázky zajištěné díky souvisejícím zákonům nebo předpisům. Příkladem je širší oblast požární ochrany – poradenství, kontrola a servis ručních a pojízdných hasicích přístrojů, nebo služby v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Jsou to totiž oblasti, kterými se musí každá firma, respektive provozovna zaobírat, ať chce nebo nechce; pravidelným školením a kontrolám se nevyhne.

Čtěte také: Hoří! Vědí vaši zaměstnanci, co dělat?

Obdobným případem, i když ze zcela jiného soudku, mohou být zelené technologie ve stavebnictví. Na ty tlačí evropské směrnice a v brzké době se mnohem výrazněji než dosud dotknou také českého stavebnictví. Podle evropské směrnice o energetické náročnosti budov musí členské státy do 31. prosince 2020 zajistit, aby byly všechny nové budovy budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Pro nové budovy, které užívá a vlastní veřejná správa, platí dokonce kratší lhůta – téměř nulovou spotřebu energie musí vykazovat už po 31. prosinci 2018. Spotřebu energie by ještě k tomu měla pokrýt energie získaná z obnovitelných zdrojů. Tedy ani obnovitelné zdroje zřejmě nebudou tak „marné“, jak se zdá z některých postojů české vlády. Potvrzuje to ostatně také Lenka Vodná.

Čtěte také: Stavebnictví čeká zemětřesení. S energeticky náročnými stavbami bude brzy konec

Podnikání zaměřené na seniory

Evropská populace stárne, zároveň se dožívá relativně vysokého věku. A je – a zřejmě ještě více bude – vrstevnatá. Jak z hlediska příjmů, tak potřeb, za něž je ochotná peníze utrácet. Nabízí se proto podnikání zaměřené na široké spektrum služeb pro seniory: oblast trávení volného času, wellness, zdraví a péče, cestovní ruch, vzdělávání…

Patří sem ale i poradenství, mentoring a vzdělávání v oblasti startu podnikání lidí nad padesát let a seniorů. Pokud se totiž ukáže, že plány Ministerstva práce a sociálních věcí vyjádřené v Národní strategii podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 – 2017 nezůstanou jen na papíře, bude to oblast, do níž bude zřejmě proudit dokonce i dotační podpora.

skoleni_15_4

Čtěte také: Chcete po padesátce podnikat? Možná se i v Česku brzy dočkáte výraznější podpory

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).