Hlavní navigace

V hlavní roli olympiády jsou české holínky. Stal se z nich obchodní hit

2. 8. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Čeští sportovci se první medaile v Londýně dočkali až v pátý soutěžní den. Přesto se o nich už od slavnostního zahájení hovoří. Tedy spíš o jejich obuvi.

Kdo by to byl před olympiádou řekl, že obchodním trhákem současných dnů budou obyčejné holínky. Tedy ony zase tak obyčejné nejsou, protože jsou olympijské. A právě ony se zatím z českého pohledu ocitly v hlavní roli nejsledovanější sportovní události světa.

Badmintonista Petr Koukal v roli vlajkonoše přivedl v pátek 27. srpna 2012 při slavnostním zahájení na plochu Olympijského stadionu v Londýně českou výpravu, jež má na hrách 30. olympiády dohromady 133 členů. Všichni, kteří ceremoniál režírovaný oscarovým režisérem Dannym Boylem absolvovali, se s narážkou na tradičně deštivé britské počasí představili s deštníky v rukou a v holínkách. 

Čtěte také: Češi se během olympiády v Londýně chystají prosázet velké peníze

Ty byly tmavomodré, vyráběly se v Číně, ale velké velikosti se narychlo přidělávaly v Česku, a okamžitě vzbudily zájem světových médií. Diskusí o českých gumácích byly rychle i sociální sítě, svět se však v tu chvíli nemohl shodnout na tom, zda Češi svým oděním prokázali jedinečný smysl pro humor, nebo spíš značnou míru nevkusu.

Češi se dočkali chvály, ale i slov o nevkusu

Čechům došlo, že na britských ostrovech je čeká příšerné počasí: mají na sobě modré gumáky. To je ale prozíravost! pochválil výpravu komentátor švýcarského deníku Tages Anzeiger. Češi jsou na britské počasí připravení, napsal na svém účtu na Twitteru britský herec Adam Woodyatt. Češi se chystají na déšť? podivil se na téže sociální síti obránce fotbalového Manchesteru United Rio Ferdinand. Jiné diváky holínky při slavnostním zahájení hlavně pobavily svou zdánlivou nepřístojností. Čeští atleti si neodpustili malý žertík na účet Britů, napsal německý olympijský server olympia.de.

Uživatelé Twitteru chválili český smysl pro humor a někteří dokonce holínky považovali za nejlepší vtip celého večera. Čeští atleti mají na sobě holiny. Porazili Brity na jejich vlastním hřišti, napsala v komentáři Katharina Borchertová ze serveru Spiegel Online. Na internetu měl nečekaný český módní doplněk spoustu fanoušků, rozhodně k nim ale nepatřily třeba Italové, kteří se rádi chlubí vytříbeným smyslem pro eleganci. Češi jsou naprosto neuvěřitelní, v těch holínkách v barvě trikolóry se na ně prostě nedá vůbec dívat, konstatoval například s odporem komentátor italského deníku Gazzetta dello Sport.

Vyprodáno! Ale gumáky zase brzy budou v prodeji

Názory na holínky se prostě lišily „dům od domu“. A na startu olympiády nebylo vůbec jasné, zda-li se modré gumáky stanou novým módním hitem léta, nebo postupem času po nich nebude ani vidu ani slechu. Nikdo nečekal, že se tato otázka vyřeší tak rychle: tmavomodré olympijské holínky vyrobené v limitované sérii dvou tisíc kusů se v českých obchodech Alpine Pro už v pondělí vyprodaly. Společnost včera plánovala doplnit zásoby. Nabídneme posledních 800 párů bot, řekl generální ředitel Alpine Pro Ivan Vodička.

Čtěte také: Olympijské hry začínají. Jsou svátkem sportu i byznysu. Kdo na tom vydělá?

Holinky jsou součástí olympijské kolekce, ze níž šly od jejího loňského představení nejvíce na odbyt trička a kšiltovky. Po slavnostním zahájení olympiády stoupnul výrazně zájem o holinky, a to v Čechách i v Londýně, v Českém olympijském domě, kde nakupují nejen Češi, kteří vyrazili na olympiádu, ale také Britové, uvedl Vodička. 

Doplňujeme zásoby a holínky budou opět k dostání. Jak v prodejnách, tak na e-shopu, sliboval Vodička. České olympijské holínky, na jejichž úspěchu mají velký podíl také návrhářky Eva Janoušková a Daniela Flejšarová, jsou prostě v těchto dnech žádaným zbožím. A ne každý má to štěstí, že je sežene. Jako například slavný hokejista Jaromír Jágr, který je dostal jako dárek při návštěvě Českého domu v londýnském Islingtonu.

Exkluzivní kolekce gumové obuvi, kterou stejně jako celou olympijskou sérii zdobí vzor inspirovaný abstraktním obrazem Františka Kupky s názvem Dvoubarevná fuga, byla vyrobena speciálně pro nástup českých sportovců při slavnostním zahájení olympiády. 

skoleni_15_4

Firma nepočítala s tím, že by holínky byly součástí stálé kolekce. Bude-li ale zájem o ně trvat, je připravena to okamžitě řešit. Zatím je nemáme v plánu zařadit do stálých kolekcí, ale pokud bude poptávka, samozřejmě o tom budeme uvažovat, dodal Vodička. Olympijský módní výstřelek by se tak zařadil po bok dalších gumových bot, které jsou v Česku oblíbené a mezi hlavně zákaznicemi je o ně zájem. Jsou lehké a v podstatě nezničitelné, řekla Lýdie Kárníková z online obchodu Urbanlux.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je komentátorem a redaktorem serveru Podnikatel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).