Hlavní navigace

Podmínky pro podnikání v Česku se mírně zlepšily, zjistil průzkum

18. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hodnota podnikatelského indexu v Česku loni mírně stoupla o jeden bod na 44,5 bodu ze 100 možných. Podniká se tady lépe než v Maďarsku, ale hůře než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích.

Na Slovensku index meziročně klesl o 1,8 bodu na 47,7 bodu, v Maďarsku se snížil podobně na 39,4 bodu.

Stejně jako v minulých letech řadí dotázaní podnikatelé v Česku mezi hlavní překážky podnikání složitý daňový systém, sociální a politické prostředí a podmínky pro zaměstnávání pracovníků. Na druhé straně většina podnikatelů se shodla na tom, že čeští podnikatelé tvrdě pracují, a že kdo začne podnikat, může dosáhnout úspěchu.

Jen desetina respondentů se domnívá, že české firmy jsou konkurenceschopné na zahraničních trzích. O pět procent více podnikatelů si myslí, že české firmy dokážou konkurovat zahraničním společnostem na českém trhu. Celkem osm z deseti českých podnikatelů se domnívá, že časté změny a jejich nejasný výklad přispívají ke zpomalení rozvoje podnikatelského prostředí. Na tři čtvrtiny respondentů si myslí, že zásahy státu do ekonomiky jsou příliš velké. Téměř 90 procent nesouhlasilo s tvrzením, že by politici pomáhali rozvoji podnikání v ČR, a necelých 70 procent hodnotí celkové politické a sociální klima v zemi jako ne příliš příznivé pro podnikání obecně. Více než polovina dotázaných se domnívá, že vzdělávací programy v Česku neodpovídají potřebám ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).