Hlavní navigace

V Česku odstartovala další mobilní peněženka. Jaké výhody nabízí?

28. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ISIFA
Na trh plateb přes mobil vstupuje další hráč. Stejně jako konkurenti inzeruje pohodlí, rychlost a bezpečnost pro zákazníky i obchodníky. Stojí za vyzkoušení?

Bankéři a IT developeři chtějí v České republice nabourat jeden z nejzažitějších zvyků. A to platit za zboží a služby hotovostí. Na každou tisícikorunu zaplacenou převodem z platební karty totiž stále připadají 3000 korun vybrané v hotovosti z bankomatu. Finanční transakce by přitom mohly být ještě jednodušší při používání mobilních plateb. Ode dneška je možné k ní využít další z nástrojů.

Mobil jako správce platebních karet

Nová aplikace MasterCard Mobile je vyvinuta pro uživatele chytrých telefonů. Umožňuje do nich vložit všechny platební karty, nezávisle na vydávající bance, a pak je používat k rychlému placení. Karty je potřeba registrovat a aktivovat. Po těchto dvou krocích odpadá zbytečné vyplňování údajů. Především se ušetří čas potřebný na vyplnění dlouhého čísla platební karty. Klient platbu potvrzuje jen zvoleným heslem přímo na displeji mobilního telefonu, říká Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe.

MasterCard Mobile pracuje s QR kódy. Ty jsou generovány pro každou z plateb v okamžiku jejího uskutečnění a nedají se opakovat. Nehrozí, že by se do procesu někdo „naboural“ a podstrčil svůj vlastní kód. Bezpečné je použití aplikace i v případě skenování tištěného kódu z plakátů a dalších poutačů. Kód je i v tomto případě ověřen přímo u obchodníka. Navíc má uživatel možnost si v aplikaci okamžitě projít přehled uskutečněných transakcích. Stejně tak je chráněn i obchodník. Ten zase může sledovat průběh platby a nemusí mít strach, že by tak přišel o peníze.

MasterCard Mobile funguje od 28. ledna a využít ji je možné u více než 2000 internetových obchodníků, kteří používají platební bránu GP webpay u ČSOB. Aplikace je také posupně nabízena v kamenných provozovnách, do kterých by se měla více rozšířit během tohoto roku.

skoleni_15_4

Výhody plateb přes mobil
Zákazník Obchodník
Pohodlné nakupování bez hotovosti nebo platební karty. Stačí u sebe mít mobilní telefon. Bezpečný způsob inkasa plateb
Bezpečné placení pomocí PIN kódů. Nezveřejňuje se např. číslo platební karty.  Snížení nákladů souvisejících s běžnými platbami
Možnost získání slev a dalších benefitů.  Získání nových zákazníků

Konkurence hlásí úspěch

Princip QR kódu už k mobilním platbám využívá i Komerční banka. Platba v tomto případě probíhá tak, že aplikace v mobilním telefonu automaticky převede vyfocený kód do platebního příkazu. Ten už klient vidí na displeji předvyplněný a platbu potvrzuje pouze jeho odesláním. Dnešní zákazníci jsou zvyklí využívat vyspělé technologie a funkce kdykoli a kdekoli. Rychlá a bezpečná bezkontaktní platba rozšíří možnosti využití jejich telefonů, dodává Roman Šebek, Sales and Marketing Director mobilní divize Samsung.

Mobilní platby omezí výběry hotovosti

Ačkoli mají Češi dlouholeté zkušenosti s internetovým bankovnictvím, platby přes mobil jsou pro ně stále něčím novým a mezi lidmi panují obavy. Přesto zaznamenala například služba Mobito po necelých dvou měsících od zprovoznění bezmála dvě desítky tisíc uživatelů. Podle odhadu zveřejněného na webu Juniper Research bude plateb pomocí mobilu přibývat raketovým tempem. Do dvou let by měl celosvětový obrat dosáhnout 670 miliard amerických dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).