Hlavní navigace

Česko se pochlapilo a vyčerpalo 102,7 % možných peněz z EU

30. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V prvním programovacím období mezi roky 2004 a 2006 vyčerpala Česká republika z evropských fondů celkem 102,7 % ze všech možných dostupných zdrojů. Pro Česko bylo v strukturálních fondech a ve Fondu soudržnosti vyhrazeno pro toto období zhruba 80 miliard korun.

Úspěšnost čerpání 102,7 procenta, tedy vyšší než teoreticky nejvyšší možná, je dána kurzovými výkyvy a způsobem vyplácení peněz. Smlouvy na projekty se uzavíraly v korunách, ale platby chodily z Bruselu v eurech. Koruna mezitím posilovala. Tak se stalo, že z eurofondů přišlo více peněz, než jsme měli původně dostat, uvedl vrchní ředitel sekce Národního orgánu pro koordinaci a evropských záležitostí na ministerstvu pro místní rozvoj Daniel Braun.

Evropské dotace pomohly podle vlády vzniku 46 tisíc pracovních míst, 36 hektarů podnikatelských zón a objektů (většinou modernizací zastaralých areálů) a 1570 nových malých a středních firem (do začátku dostaly bezúročný či zvýhodněný úvěr). Zároveň se díky penězům z EU podařilo postavit přes 400 kilometrů silnic a několik desítek čistíren odpadních vod. Čtěte více: Zájem je o dotace velký, ale nevyužijí je všechny podniky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).