Hlavní navigace

Ústavní soud udělal čáru přes rozpočet byznysu s malými dluhy

25. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Advokáti, kteří těžili z byznysu s malými dluhy, mají smůlu. Ústavní soud totiž zrušil vyhlášku, která určovala paušální odměny advokátů ve vítězných sporech.

Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil tzv. přísudkovou vyhlášku, která stanovila paušální odměny advokáta vítězné strany v úspěšných občanskoprávních sporech. Podle soudu je vyhláška v rozporu s ústavním pořádkem a se zákonem, jelikož motivuje věřitele k soudním sporům o bagatelní částky. U soudu jim pak nejde o samotný předmět sporu, ale paušální výši odměny právního zastoupení. Jak uvedl soud, přiznané náklady v důsledku této vyhlášky pravidelně dostávají do hrubého nepoměru k hodnotě sporu.

Původním si přísudková vyhláška kladla za cíl zjednodušit výpočet odměny za právní zastupování v občanském soudním řízení a odstranění průtahů způsobených účastníky řízení. Přísudková vyhláška tak stanovila náklady právního zastoupení paušální výší odměn právních zástupců, přičemž nerozlišovala složitost věci, časovou náročnost, počet provedených úkonů právní služby ani výsledek řízení před soudem. Tento systém se v praxi neosvědčil, doplnil Vlastimil Göttinger, vedoucí protokolu ÚS.

Podle soudu se z vedení bagatelních sporů stal podnikatelský obor a některé firmy se dokonce vysloveně specializovaly na vymáhání drobných pohledávek a obchodovaly s nimi jako se zbožím. 

Rozhodnutí soudu zlevní exekuce

Zrušení přísudkové vyhlášky se projeví také na nákladech exekucí, které pro dlužníky budou levnější. Ačkoliv se jedná o odměny advokátů, vliv na exekuce je nezanedbatelný. Advokáti totiž zastupují věřitele v nalézacím a exekučním řízení a právě jejich odměny jsou součástí vymáhaného celku, který ve výsledku hradí dlužník, vysvětlil Jiří Prošek, prezident Exekutorské komory ČR.

Na modelovém příkladě, kdy dluh za pokutu činí 1012 Kč a typickým způsobem řešení je formulářová žaloba, je tento rozdíl patrný. Podle zrušené přísudkové vyhlášky dělá cena za nalézací řízení 7986 korun a cena za exekuční řízení 4356 korun. Jakmile vyjde rozhodnutí ÚS ve Sbírce zákonů a tím nabude účinnosti, vyjde nalézací řízení na 3146 korun a exekuční řízení na 1936 korun. Celková úspora tak v tomto příkladě přesahuje 7000 korun.

Čtěte také: Počet nařízených exekucí se snížil, více se jich však podaří dokončit

skoleni_15_4

Exekutoři též očekávají, že zrušení vyhlášky snížit počet exekucí. Může se stát, že některým věřitelům a jejich právnímu zastoupení se vymáhání některých pohledávek již nevyplatí, takže budou podávat méně žalob na dlužníky a následně rovněž méně návrhů na zahájení exekucí, uzavřel Prošek.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).