Hlavní navigace

Urodilo se? Zkuste byznys s marmeládou. Odborník radí, jak na to

28. 7. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Letní úroda nemusí zůstat jen na vašem stole. Na co všechno myslet, pokud se rozhodnete ovoce zpracovat a poté výrobky prodávat. Ptali jste se v poradnách.

Odborné poradny na serveru Podnikatel.cz nabízí odpovědi odborníků v různých oblastech podnikání. Od daňové problematiky, po otázky právní. Nechybí také odborník, který radí ve věcech týkajících se startu podnikání. Pokud je nápad, podnikatelský záměr s ambicemi, stačí se zeptat. Stejně jako jedna ze čtenářek. 

Výroba a prodej domácí marmelády

  • Jaké jsou podmínky k výrobě a prodeji marmelády? 
  • Je třeba živnostenský list? A jedná se o ohlašovací živnost, nebo je třeba nějaké osvědčení?
  • Jaké jsou podmínky, pokud budu používat ovoce vlastní a pokud budu ovoce nakupovat od další strany nebo je třeba nasbírám v přírodě?
  • Existují nějaké limity prodeje pro různá oprávnění atd.?
  • Jaké jsou hygienické požadavky na výrobu, skladování a prodej domácích potravin?
  • Jaké jsou požadavky na označování?

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

Pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost „Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků“. Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Ohlášení živnosti podléhá správnímu poplatku ve výši 1 000 Kč. Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online na www.zalozfirmu.cz.

Jak je to s prostory

Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem (rekolaudace). O rekolaudaci je nutné zažádat na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané ZDE.

Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

Využijte také průvodce podnikáním na Podnikatel.cz: JAK PODNIKAT

Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ke stažení jej nabízí také server Podnikatel.cz: Registrace u SZPI

skoleni_15_4

Džemu nebo marmelády, kolik je libo

Výroba džemů není omezena limity podle typu oprávnění, tj. podle výše uvedeného oprávnění lze vyrábět džemy v jakémkoliv množství.

Ohledně označování platí obecně pravidla stanovená v §6 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a prováděcí vyhlášky. Nad rámec těchto obecných pravidel pak platí dílčí specifická pravidla pro výrobu marmelád upravená zvláštní vyhláškou, kde způsob označení závisí na typu marmelády. Podle tohoto rozdělení se dále označí:

  • a) použitým druhem nebo druhy ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny,
  • b) u ovoce v lihu (ovocných bowlí) obsahem etanolu v procentech objemových,
  • c) názvem skupiny,
  • d) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků množstvím ovoce v gramech, které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku; údaj o obsahu ovoce se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,
  • e) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků celkovým obsahem přírodních sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené číslo představuje množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně; údaj o obsahu přírodních sladidel se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,
  • f) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel, přítomnost zbytkového oxidu siřičitého, jestliže jeho obsah ve výrobku je vyšší než 10 mg/kg,
  • g) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), rosolové marmelády a kaštanového pyré v názvu výrobku jménem použitého druhu nebo použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny; u výrobků vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce však může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo podobnou formulací nebo počtem použitých druhů ovoce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).