Hlavní navigace

Určí kvóty počet žen ve firmách? I taková možnost leží na evropském stole

27. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Unie chce kvóty pro počet žen v dozorčích radách některých firem. Podnikatelům se to nelíbí. Veřejnost ale podle průzkumu taková představa moc nepobuřuje.

Pracovní server OnlinePráce se zapojil do diskuse o kvótách upravujících poměry mužů a žen. Konkrétně se zaměřil na počet žen ve vedení firem. Více jak šestnáct stovek respondentů odpovídalo na anketní otázku serveru, co si myslí o nastavení pevného poměru žen ve vedení společností. Pro 42 procent těch, kteří se ankety zúčastnili, je to průlomová a užitečná věc. Vedoucí schopnosti žen jsou v současnosti silně podhodnocené, domnívají se tito respondenti. Pro 26 procent respondentů je to zbytečnost, protože schopní se vždycky prosadí, a to bez ohledu na pohlaví. Zbývajících 32 procent se přiklonilo k odpovědi, že se jedná o nebezpečný a nepřípustný diktát, protože do vedení firem nikdo mluvit nesmí.

Čtěte také: Máte ve firmě ženu ve vedoucí funkci? Možná vaše řady brzy opustí

Průzkumy z posledních dob ukazují, že ženy ve vedení firem zvyšují hodnotu značky. I tak budí i jen náznak nařízení ambivalentní reakce. Jedni tvrdí, že manažera mají předurčovat jeho schopnosti, jsou však známy i případy, kdy byl upřednostněn méně kvalifikovaný mužský kandidát před více kvalifikovanou kandidátkou, komentuje téma ankety Lea Kozáková ze zákaznického servisu portálu OnlinePráce.

Kvóty nebo dobrovolnost?

Kvóty, které by ovlivnily zastoupení žen ve vedení firem, prosazuje Evropská komise. Do roku 2020 by mělo do dozorčích rad firem, jejichž akcie se obchodují na burze, zasednout alespoň 40 procent žen. Podnikatelská veřejnost však kvóty nepodporuje. Evropská podnikatelská organizace Business Europe například uvádí, že ač růst počtu žen ve vedení firem podporuje, opatření musí hledat jednotlivé státy podle vlastních potřeb a nelze je stanovit direktivou. Jako příklady největšího růstu počtu žen ve vedení uvádí Švédsko a Finsko, kde se jejich počet zvýšil také bez závazných kvót, formou seberegulace. Podobně roste počet žen ve firmách ve Velké Británii. 

Čtěte také: Jsem žena a chci nezávislost. Proto podnikám

Evropští podnikatelé přitom věří, že různorodost v manažerské struktuře firem (a to nejen z hlediska genderu), má pro samotné firmy pozitivní přínos.

Brand24

Ženy a korupce

Vyrovnaným zastoupením žen a mužů ve veřejném životě se v Česku dlouhodobě zabývá neziskovka Fórum 50 %. V souvislosti s kvótami připomíná i výzkumy, které potvrzují, že vyšší zapojení žen do politiky a na trh práce by mohlo ve svém důsledku znamenat také nižší míru korupce.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).