Hlavní navigace

ÚOHS bude více regulovat odbytová družstva zemědělců a potravinářů

31. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zemědělci a potravináři se sjednocováním snaží vytvořit silnější pozici při vyjednávání s obchodními řetězci. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však vypracoval určitá pravidla, která mají výrazným způsobem upravovat pravidla pro vznik a fungování odbytových družstev zemědělců a potravinářů. To se ale nelíbí Agrární komoře (AK). Prezident AK Jan Veleba se domnívá, že za regulací stojí zřejmě obavy politiků z růstu cen potravin. Zprávu přinesla ČTK.

ÚOHS novými pravidly vymezil povolené, ale i zakázané činnosti, mezi něž patří např. dohody o rozdělení trhu či dohody o ceně. Podle šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny byly dosavadní podmínky obecné a mnohé subjekty si špatně vykládaly. Díky novým pravidlům by už tak nemělo být pochyb o tom, jakým způsobem se mohu subjekty sdružovat tak, aby nedocházelo k diskriminaci při vyjednávání. Byly definovány celkem tři kategorie, do kterých ÚOHS rozdělil činnosti odbytových družstev – první kategorie určuje, co mohou výrobci nebo zemědělci dělat vždy, druhá zóna takové činnosti, kdy je potřeba dávat při jednání pozor, a třetí pak definuje, co je absolutně zakázáno. Podle Veleby však takto nastavený systém nebude fungovat.

Odbytové družstvo může podle nových pravidel při vyjednávání s odběrateli vyžadovat jednotnou cenu, tu by ale nemělo sdělovat navenek nebo ji prozrazovat svým členům. Ceny podle Peciny nesmí být vytvořeny dohodou. ÚOHS také rozdělil odbytová družstva do tří kategorií podle celkového podílu na trhu. Na družstva do 15 procent podílu bude pohlíženo jako na subjekty bez většího dopadu na trh. Pokud budou mít odbytová družstva podíl na trhu mezi 15 a 50 procenty, budou podrobena již přísnému zkoumání, zda jejich činnost neodporuje zákonu. Pokud však družstvo přesáhne svým podílem na trhu 50 procent, budou se na něj vztahovat zvláštní podmínky stanovené zákonem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).