Hlavní navigace

Udělejte z nás testovací laboratoř pro rozšíření reverse – charge, žádá Česko

1. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Šéf finanční správy včera před europoslanci zopakoval, že se Česko chce stát testovací laboratoří pro rozšíření režimu reverse – charge.

České ministerstvo financí a finanční správa se stále nevzdává myšlenky na další rozšíření režimu reverse – charge (přenesení daňové povinnosti). Včera generální ředitel tuzemské finanční správy Martin Janeček zopakoval na výboru ECON Evropského parlamentu, že se Česko chce stát „pokusným králíkem” při testování širšího uplatnění tohoto systému.

Chceme udělat pilotní projekt, žádá Česko

V říjnu loňského roku ministr financí Andrej Babiš nabídl Evropské komisi, že může udělat využít Českou republiku při testování širšího uplatnění systému reverse – charge. Včera obdobnou věc zopakoval Martin Janeček, šéf finanční správy. Usilujeme o zavedení mechanismu u plnění nad 10 000 euro v podobě dočasné výjimky pro Českou republiku. Náš pilotní projekt by mohl přinést důležitá data pro ostatní země o tom, že přenesení daňové povinnosti funguje a mohlo by být definitivním řešením v boji proti daňovým únikům, zdůraznil poslancům z Hospodářského a měnového výboru Martin Janeček.

Čtěte také: Babiš nabídl Čechy jako „pokusné králíky“ pro rozšíření reverse – charge

Podle Janečka došlo v České republice k poklesu o objemu podvodů o 98 % u komodit, kde byla reverse charge zavedena. Režim přenesené daňové povinnosti proto považuje za jeden z nejefektivnějších prostředků v boji proti daňovým podvodům. Evropská komise se nicméně již zavázala, do konce letošního roku předloží legislativní návrh umožňující členským státům zavést mechanismus přenesení daňové povinnosti. Vše ale bude muset posvětit Evropský parlament. Slyšení v Evropském parlamentu znovu ukázalo, že názory na reverse charge jakožto konečný systém pro řešení podvodů s DPH se liší. Nicméně udělení dočasné výjimky pro Českou republiku v podobě pilotního projektu si získalo podporu řady europoslanců, uzavřel Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).