Hlavní navigace

Účetní program je výhodou, znalost účetnictví ale nenahradí

28. 8. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Pro zpracování účetních dat si podnikatelé pořizují software. Drobní podnikatelé ho mohou získat s minimálními náklady, pro rostoucí firmy je na českém trhu řada účetních programů. Je však nutné myslet na to, že výborná znalost účetnictví je vždy nezbytná.

Moderní technologie jsou součástí každodenního života. Dovednost pracovat s počítačem se stává novou gramotností. Počítač je běžným pracovním nástrojem k vykonávání kancelářské práce. Je nezbytný také pro výkon práce účetních. Postup při ručním i počítačovém zpracování je velmi podobný. Proč tedy jen těžko najdete kancelář bez moderní výpočetní techniky? Hlavním důvodem je rychlost zpracování dat. A čas jsou peníze.

Software (SW) oživuje počítač. Bez programového vybavení není počítač schopen pracovat. Ekonomický SW nepatří mezi standardní vybavení počítače. Business server Podnikatel.cz vyzkoušel SW pro zpracování účetnictví malých a středních firem. Čtěte více: Účetní software musí pasovat na velikost firmy

Za software není nutno platit vždy, jsou i další možnosti

Trestní zákon (č. 140/1961 Sb.) prohlašuje program za duševní vlastnictví jeho autora. K použití programu potřebujeme od autora souhlas. Autor může uvolnit program i k bezplatnému šíření. Vyberte si software podle vlastních možností, vždy však legálně.

Licencovaný software

Licencovaný SW lze používat na základně licenční smlouvy. Pro instalaci obvykle potřebujete licenční kód. Za tento SW se platí. Bez zaplacení nelze tento software používat, ani dále šířit.

Z licencovaných SW vybíráme často používané ekonomické SW:

  • Pohoda 2008 (Stormware)
  • Abra Gold (Abra informační systémy)
  • Aconto (PCS Software)

Licencovaným ekonomickými SW často používanými v praxi jsou dále např. CÉZAR, MRP, Ježek Stereo nebo Money S3 či VABANK a mnoho dalších.

Ekonomických SW je velká řada a je nutno dodat, že každý, kdo již některý SW používá, má práci v prostředí svého SW zautomatizovanou. Tudíž ten „svůj“ program upřednostňuje a jistě ho bude doporučovat i dále.

Shareware

Autor shareware programu umožňuje uživateli vyzkoušet program v určitém časovém úseku, např. 30 dní, bezplatně. Delší používání produktu je podmíněno zaplacením licenčního poplatku. Často se setkáváme s omezením funkcí programu. Plnou verzi získáte právě až po zaplacení poplatku.

Za shareware můžeme do jisté míry považovat i různé demoverze a start verze licencovaných programů. Uživatel si může vyzkoušet práci účetního programu a zjistit, zda mu daný program vyhovuje. Nelze vyzkoušet všechny moduly programu a zpravidla nelze ani pořizovat tiskové sestavy nebo jsou tiskové sestavy znehodnoceny tištěným vodoznakem – např. přeškrtnutím dokumentu nebo nápisem „neplatné“.

Účetní agendu vaší firmy:

Freeware

Freeware je software s licencí zdarma. Freeware můžete zdarma užívat i šířit. Jedinou podmínkou, kterou musíte dodržet, je při šíření freeware uvádět jméno autora softwaru. Čtěte více: Než si do firmy pustíte internet, vyzbrojte se!

Stahněte si SW zdarma na webovém portálu Slunečnice

Jste malá firma? Není potřeba hned investovat do licencovaného softwaru. Server Slunečnice.cz nabízí zcela zdarma velkou nabídku ekonomického softwaru. Vedoucí projektu Slunečnice.cz Tomáš Filípek pro server Podnikatel.cz uvádí nejčastěji stahované ekonomické programy WIN CZ a WIN SK za období květen až srpen 2008:

Účtujeme v Pohodě

O programu

Ekonomický SW Pohoda je velmi oblíbený pro vedení účetnictví malých až středních firem. Nabízí vedení daňové evidence i účetnictví. Čtěte více: Těžká volba podnikatele: daňová evidence nebo účetnictví?(1) 

Umožňuje fakturaci, evidenci objednávek, vedení skladů, výpočet mezd i evidenci majetku. Prostřednictvím funkce homebanking program umožňuje komunikaci s většinou bankovních ústavů. K programu lze pořídit i zcela kompatibilní nadstavby SW, především SW TAX či REPORT Designer. SW TAX zpracuje data z účetního SW Pohoda do daňového přiznání. Není tedy třeba shánět formuláře a vyplňovat daňová přiznání k dani z příjmů, k dani silniční nebo třeba k dani z nemovitostí. Součástí jsou i přehledy pro Českou správu sociálního zabezpečení či zdravotní pojišťovny.

REPORT Designer je určen pro originální úpravu tiskových výstupů. Program Pohoda 2008 je dodáván i v síťové verzi. Zákazník si může vybrat při nákupu z odlišných variant kombinací modulů programu podle potřeby. Nejnižší varianta POHODA 2008 Mini, která je určena pro vedení daňové evidence drobných podnikatelů, je v nabídce za 1980 Kč. Za verzi POHODA 2008 Komplet, která obsahuje všechny moduly, zaplatíte 11 980 Kč.

článek software

Vyzkoušeno uživatelem

SW má dobré, logické uživatelské rozhraní. Snadno se orientujete v jednotlivých modulech. Jako velkou výhodu hodnotíme to, že je možno snadno ovládat program pomocí rychlých kláves, což značně ulehčuje samotnou práci v programu – lze minimalizovat práci s myší.

Další výhodou jsou jistě i připravené tiskové sestavy, které jsou opět snadno dostupné z každé aplikace a možnost přenosu tiskové sestavy do souboru typu xls, který lze otevřít například v MS Excel. Jak už jsme zmínili, program je vhodný od nejmenší firmy po střední firmy, je výhodou, že můžeme postupně dokupovat další moduly a podle potřeby lze přejít na vyšší verzi programu. Takže SW Pohoda je řešením pro rozvíjející se firmy.

S Abrou vyrostete

O programu

Informační systém Abra nabízí řešení pro všechny kategorie podnikatelských subjektů. Od malých firem a živnostníků – ABRA G1 (s daňovou evidencí) a ABRA G2 (s účetnictvím) až po obchodní, výrobní a služby poskytující společnosti – ABRA G3/G4. Program nabízí i oborovou orientaci. Je přizpůsoben pro jednotlivé obory podnikání např. velkoobchod, výroba atd. Program nabízí okolo 30 modulů aplikace.

Vyzkoušeno uživatelem

Abra nabízí maximální možnost přizpůsobení programu firmě a to jak velikosti podniku, tak i oboru podnikání. Abra se snaží připravit program tzv. na míru zákazníka. Uživatelsky není program tolik příjemný. Užití najde především u středních až velkých firem, kde bude SW využívat najednou více uživatelů. Každý uživatel bude vstupovat do „svého“ modulu, který se naučí plně ovládat. Drobnému podnikateli tento program však nemohu plně doporučit.

Aconto nabízí DOS verzi

O programu

Firma PCS nabízí SW ACONTO Corporate, který je určen spíše větším firmám. My se však zastavíme u verze SW ACONTO EkoSW, který pracuje v prostředí MS DOS.

Program je vhodný pro střední a menší firmy. Umožňuje vést ekonomické agendy většího počtu nezávislých subjektů. Pracuje s číselníky, obsluha je vedena výběrem položek z menu nabízených příkazů. Umožňuje snadné řazení, výběr a filtraci dat. Ovládání je plně z klávesnice. Základem je Konfigurační program, který umožňuje nastavení funkcí pro údržbu, nastavení tisku atd. Základní cena modulu pro vedení daňové evidence je 4150 Kč, modul pro vedení účetnictví je za 8310 Kč. Ceny jsou zvýhodněné cca o 50 % při upgradu jiného SW na Aconto EkoSW.

Daně x

Vyzkoušeno uživatelem

Program můžeme doporučit zdatným účetním. Často ho využívají i profesionální účetní, kteří zpracovávají účetnictví více subjektům. Program na rozdíl od např. Pohody umožňuje vždy přímý zápis do účetního deníku, bez nutnosti vypisování veškerých prvotních dokladů.

Znalost účetnictví je nezbytná

Ani nejlepší software však nevyřeší vše. Zrádnost moderních ekonomických softwarů je právě v jejich přívětivosti k uživateli. V praxi se pak často setkáváme s lidmi, kteří plně spoléhají na svůj software aniž by byli schopni posoudit správnost účtování. Mnozí zkušení účetní zůstávají, pokud je to možné, u SW, které pracují v prostředí MS DOS. Jejich jednoduchost je lákavá. Rychlost, plné ovládání z klávesnice bez potřeby „klikání“ myší je důvodem, proč takový SW preferuje mnoho účetních. Výborná znalost účetnictví je však nezbytná. Čtěte více: Zvládne si vést sám podnikatel účetnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).