Hlavní navigace

Tři firmy se nepřihlásily do druhého kola soutěže kvůli údajně zmanipulovaným výsledkům

21. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tři společnosti Siemens, Gordic a Oracle se nepřihlásily do druhého kola soutěže o projekt „státní pokladna“. Důvodem jsou podle serveru iHNed.cz obavy ze zmanipulovaných výsledků ve prospěch jediného produktu. Samotné zadání soutěže poukazuje prý na to, že ministerstvo preferuje řešení, které v ČR dodává pouze firma SAP, která se také účastní výběrového řízení.

V soutěži pokračuje dalších 7 firem, které však také kritizují přesné vymezení požadovaného řešení. Všichni se vyhýbají jakémukoliv oficiálnímu sdělení, jen jihlavská firma Gordic již finální nabídku nepodala a poslala podnět k prošetření na antimonopolní úřad. Podle generálního ředitele Jaromíra Řezáče společnost nabídla vlastní řešení, ale byla vyzvána ministerstvem, aby nabídla pouze řešení SAP. Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina ještě čeká na dokumentaci od ministerstva financí než začne situaci řešit.

Podle Davida Ondráčka z protikorupční agentury Transparency International už tato soutěž dopředu diskriminuje konkurenci, takže by ji měl antimonopolní úřad zastavit. Výběrové řízení naopak nekritizuje společnost Siemens, přestože finální nabídku také nepodala. Podle Radky Vymlátilové z IT divize Siemense je vše v souladu se zákonem a nabídku do druhého kola nepodali, protože se dohodli na spolupráci s Telefónicou O2.

Nový systém má zjednodušit a zpřehlednit dohled nad státními financemi a propojit více než čtyři tisíce státních organizací, což umožní detailně sledovat jejich hospodaření. Podle původních plánu by se měl projekt rozjet už během příštího roku. Zatím ale chybí potřebná legislativa, zákon by měl být přijat až v červnu 2008. Navíc podle člena poslaneckého kontrolního výboru Libora Ježka neexistuje ani jasná představa, jak by vše mělo fungovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).