Hlavní navigace

Třetina lidí je o dovolené na příjmu. Firemní data jsou v ohrožení

31. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Během letních dovolených bývají firmy ohroženější víc než kdy jindy. Paradoxně za to může ochota jejich zaměstnanců, kteří vyřizují pracovní věci i o dovolené.

Citlivá data je potřeba chránit, o to víc během dovolených. Zaměstnanci je často nevědomky vystavují zbytečnému riziku. Lidé, kteří mají přístup k firemním datům, si berou svou práci s sebou na dovolenou a pak se majitelé firem nemohou divit, když dojde ke ztrátám nebo odcizení zařízení nebo zaměstnanci přistupují na internet přes nezabezpečené sítě. Firmy si musí uvědomit, že jejich data a know-how jsou to nejcennější, co vlastně mají.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek

Být na dovolené takzvaně na příjmu se už v řadě firem stalo standardem a stále častěji se vedle mobilu v pohotovosti očekává i schopnost připojit se včas k internetu nebo najít a zpracovat potřebné informace ve svém počítači. K dispozici pro své kolegy nebo klienty hodlá být během relaxu na chalupě či u moře celá třetina lidí. Počet ohrožených firemních zařízení ještě narůstá, když vezmeme v potaz, že možnost využívat firemní mobil či počítač pro soukromé účely patří k běžným firemním benefitům. Musíme si navíc uvědomit, o koho jde. Práci se ve volném čase věnují obvykle například projektoví manažeři, vyšší a střední management nebo IT pracovníci v pohotovosti. A ti všichni mají ve svých počítačích nebo na přenosných zařízeních uloženo mnoho citlivých dat, upozorňuje Jakub Mahdal, ředitel společnosti Safetica Technologies.

Stačí, když si zaměstnanec vezme laptop na dovolenou třeba kvůli stahování fotek nebo sledování filmů a připojí se s ním na hotelovou nezabezpečenou WiFi síť. Druhým typickým prázdninovým příkladem je ztráta USB disků nebo mobilů, které přitom vůbec nemusí být firemní. Přes 80 % lidí si totiž pracovní složky stahuje na soukromá přenosná zařízení. Mezi další rizika spojené s letním cestováním patří internetové kavárny, kam si svůj pracovní e-mail často zajdou zkontrolovat ti, kdo firemní počítač na dovolenou nevozí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).