Hlavní navigace

Transformace Pozemkového fondu dostává zelenou, prošla prvním čtením

26. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanecká sněmovně dnes poslala do druhého čtení vládní novelu zákona o Pozemkovém fondu České republiky, kterou připravilo ministerstvo zemědělství. Podle ministerstva se má novela stát první krokem k transformaci Pozemkového fondu ČR.

Návrh počítá s několika novinkami. Řízení fondu by se mělo změnit z kolektivního na individuální a měly by se rozšířit pravomoci dozorčí rady fondu. Novela předpokládá se zachováním kontrolní funkce Poslanecké sněmovny. Součásti návrhu je též vymezení rozsahu nezbytné rezervy státní půdy pro realizaci rozvojových záměrů státu.

V rámci první fáze transformace Pozemkového fondu, kterou je změna řízení, a to nahradit princip kolektivního rozhodování principem individuálním, reprezentovaným ředitelem s jasně stanovenými pravomocemi a odpovědností. Zároveň dojde k rozšíření kompetencí dozorčí rady se zachováním kontrolní funkce Poslanecké sněmovny, uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Podle Gandaloviče žádný ze stávajících zákonů, ať už se jedná o zákon o prodeji půdy, zákon o půdě či zákon o Pozemkovém fondu, dosud rezervu státní půdy neupravuje. Vymezením rozsahu nezbytné rezervy státní půdy především pro veřejně prospěšné stavby, jakými jsou například suché nádrže sloužící k akumulaci povrchových vod a ochranných protipovodňových staveb, by se měl vyřešit mnohaletý problém, který nastává v zátopových oblastech při povodních a škod z toho plynoucích, doplnil Gandalovič.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).