Hlavní navigace

Toshiba prohrála se Sony válku formátů

16. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba ukončí výrobu přístrojů, které podporují formát HD DVD. Ten je jednou ze dvou hlavních technologií, jež umožňují zobrazit videozáznam ve vysokém rozlišení. Znamená to, že vítězství ve válce formátů už má na dosah druhý tábor japonské společnosti Sony, který podporuje technologii Blu-ray.

Válka formátů stála Toshibu nemalé peníze a podle japonské veřejnoprávní televize NHK firma utrpí ztráty v řádu stovek milionů dolarů. Peníze bude muset vynaložit na ukončení výroby přehrávačů a rekordérů, s dalšími náklady je třeba počítat rovněž v souvislosti s uzavřením souvisejících činností. Sama Toshiba zatím k těmto informacím nevydala oficiální stanovisko.

Zřejmě poslední ránu Toshibě a formátu HD DVD zasadil americký řetězec Wal-Mart Stores, který včera oznámil, že postupně zastaví prodej přístrojů i disků s technologií HD DVD a zaměří se pouze na technologii Blu-ray. Totéž už dříve naznačil další vlivný řetězec Best Buy, technologii Blu-ray navíc preferuje i řada filmových studií.

Zdroj: iHNed.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).