Hlavní navigace

To, co vyšlo ve Sbírce zákonů, neplatí. Reverse – charge se rozšíří až od dubna

2. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Nařízení vlády, které rozšiřuje systém reverse – charge, vyšlo ve Sbírce zákonů s chybou. Podle textu by se totiž reverse – charge rozšířil už od ledna.

Pokud by se měl brát doslovný text norem, které vyšly ve Sbírce zákonů, musela by už řada podnikatelů nově aplikovat režim reverse – charge. Nařízení vlády, které vyšlo na konci prosince ve Sbírce totiž obsahuje chybu, že už se systém reverse – charge rozšiřuje o další kategorie zboží od 1. ledna 2015. Ministerstvo financí ale ujišťuje, že platí termín, který schválila vláda, tedy 1. dubna 2015. 

Čtěte také: Limit pro registraci k DPH zůstává na 1 milionu Kč, reverse-charge se rozšíří

skoleni_15_4

Ne vždy platí, co je uvedeno ve Sbírce zákonů

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Kdo si přečetl text Nařízení vlády č. 361/2014 Sb., které reaguje na zmocňovací ustanovení v § 92f zákona o dani z přidané hodnoty, mohl být nemile překvapen. Navzdory tvrzení vlády, že se rozšíření režimu reverse – charge zavede až dubna, totiž ve Sbírce vyšlo, že se přenesení daňové povinnosti uplatní už 1. ledna 2015. Podle ministerstva financí ale jde o tiskovou chybu a platí původní termín, tedy 1. dubna. Uvedená tisková chyba bude napravena sdělením o opravě tiskové chyby v některé z následujících částek Sbírky zákonů začátkem ledna. Uvedená skutečnost nic nemění na tom, že u dodání zboží uvedeného v § 2 odst. 2 až 4 nařízení se režim přenesení daňové povinnosti použije až od 1. dubna 2015, neboť jde o zřejmou tiskovou chybu ve Sbírce zákonů, která bude stanoveným způsobem opravena, doplnil Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí.

Od dubna se ale již systém reverse – charge rozšíří. Nově se bude tuzemský reverse – charge vztahovat i na dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, dodání herních konzolí, tabletů a laptopů, dodání obilovin a technických plodin, včetně olejnatých semen a cukrové řepy, dodání surových či polozpracovaných kovů, včetně drahých kovů. U dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, dodání herních konzolí, tabletů a laptopů, se pak režim reverse – charge použije jen tehdy, pokud celková částka základu daně za dodávku tohoto zboží na daňovém dokladu překročí částku 100 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).