Hlavní navigace

Tisk: Silná koruna znepokojuje firmy, centrální banku i vládu

22. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

HN: Kvůli silné koruně se možná dočkáme i propouštění

Vláda chce jednat o posilující koruně. Ten anomální vývoj z poslední doby je třeba analyzovat a vláda se tím nepochybně bude zabývat. Kroky, které udělat může, nepochybně udělá, ale zcela jistě je do té doby nebude zveřejňovat, citují dnešní Hospodářské noviny vyjádření premiéra Mirka Topolánka pro agenturu Reuters. Kurz koruny včera klesl pod 23 korun za euro.

HN připomínají, že silná koruna dělá problémy také vývozcům a dalším firmám. Silná měna zvyšuje firmám, které mají příjmy v eurech, náklady na práci. Domácím společnostem zase roste konkurence, protože firmy z ciziny do Česka mohou najednou dovážet levněji. To spolu s růstem cen energií bude nutit české podniky snižovat náklady, což dopadne na mzdy. Možná se dočkáme i propouštění, varují Hospodářské noviny. Koruna přitom posiluje nejrychleji na světě. A ekonomové tvrdí, že v makroekonomických číslech začne silná koruna projevovat na podzim.

PR: Elektřiny z biomasy se vyrábí víc

Téměř o šedesát procent zvýšila ČEZ v prvním pololetí 2008 výrobu elektřiny z biomasy, informuje dnešní Právo. Přesto se stále jedná jen o zlomek elektřiny, kterou tato společnost vyrobí. Loni ČEZ vyrobil 70 058 gigawat­thodin elektřiny. Z obnovitelných zdrojů pocházelo 1575 gigawatthodin, z toho 249 GWh pocházelo z biomasy, upřesňuje deník. V následujících 15 letech chce ČEZ do zelené energie investovat více než 30 miliard korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).