Hlavní navigace

Tisk: Roste cena benzínu, zdraží i regulované nájmy

30. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

HN: Nafta by mohla stát 36, benzín 34 korun za litr

Nafta překonala hranici 140 dolarů za barel – v pátek se prodávala za 142,26 dolarů za barel. Ceny nafty a benzínu by se tak podle dnešních Hospodářských novin mohly vyšplhat ještě během léta na 36 respektive 34 korun za litr. Důsledkem drahé ropy bude v Česku zdražení dopravců. Zdražení již avízovala například společnost Student Agency. České dráhy podle Hospodářských novin připraví nový ceník na prosinec spolu s novým jízdním řádem. Motoristé zase již čaštěji kupují menší úspornější auta. Pesimistické prognózy přitom hovoří o růstu ceny ropy až na 200 dolarů za barel.

LN: Podle Langera je nutné reformovat mastskou policii

O nutnosti reformovat městskou policii je podle Lidových novin přesvědčený ministr vnitra Ivan Langer. Kvalifikační předpoklady pro práci strážníka by měly být přísnější a městská policie by měla lépe spolupracovat se státní policií. Langer nesouhlasí s tím, že by městská policie nadále neměla mít pravomoc měřit rychlost, což schválila Poslanecká sněmovna, a shoduje se na tom s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Doufá proto, že zákon sněmovně vrátí Senát.

HN: Regulované nájmy porostou až o 35 procent

V příštím roce by mohly regulované nájmy vzrůst až o 35 procent, informují dnešní Hospodářské noviny. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo kalkulačku pro výpočet rogulovaného nájemného na rok 2009. Ta bude k dispozici od zítřka. Do roku 2010 by mělo nájemné vzrůst například na Praze 1 až 7 na 119,50 Kč za metr čtvereční. Deregulované nájemné by pak mělo dosáhnout asi 5 procent z tržní ceny bytu. Sdružení nájemníků však upozorňuje, že již nyní deregulace dopadá na seniory z nichž už dnes někteří nemohou platit náklady na bydlení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).