Hlavní navigace

Tisk: Není důvod ke znepokojení. České banky jsou v bezpečí

1. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká národní banka včera veřejnost ujistila, že situace v bankovním sektoru je příznivá a krize v Americe nemá na zdejší prostředí významný vliv. Ačkoli v zemi, kde sídlí vlastník tuzemské banky ČSOB, už krize také zanechala své stopy, není belgická skupina KBC nijak ohrožena.

Jedná se o konzervativní banku, jež nevkládala prostředky do rizikových investic i přesto, že na nich ostatní instituce vydělávaly. Ani mezi ostatními vlastníky tuzemských bank se nevyskytují žádné, které by se měly ocitnout v potížích a i kdyby se tak stalo, mají vlastníci a tuzemské banky oddělení účetnictví, což by umožnilo českým bankám normálně fungovat. Kromě konzervativního investování mají české finanční instituce v ruce ještě další kredit, kterým je dostatek volných peněz díky velkému objemu vkladů. Mohou tak odolávat i situacím, kdy se spotřebitelé bojí pouštět volné peněžní prostředky z ruky.

Největší riziko pro banky představují paradoxně její zákazníci. Masový výběr vkladů by teprve mohl způsobit potíže s dostatkem hotovosti a vyvolat run, který může nakonec banku opravdu položit. Přesto, že na českém bankovním trhu vládne klid, podle některých analytiků se v následujících pěti letech začne ve střední a východní Evropě zpomalovat růst objemu bankovních aktiv. Zatímco nyní přirůstají 26% rychlostí, v dalších pěti letech se očekává snížení na 15 %. Čtěte také: Řešení finanční krize se zdražuje. České peněžní trhy jsou prozatím v bezpečí

skoleni_15_4

LN, PR: Plyn v Česku ode dneška zdraží

Počínaje dneškem si české domácnosti a firmy připlatí za zemní plyn. Ohlášené zdražení je pro analytiky překvapením, očekávali spíše mírný růst cen. Domácnosti, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí v bytech, zaplatí měsíčně v průměru o 210 korun více, tedy o 2520 korun víc za celý rok. Živnostníci a střední podnikatelé pocítí změny ještě výrazněji. Nejvyšší nárůst mohou očekávat spotřebitelé na severní Moravě, nejnižší naopak v jižních Čechách. Nárůst ceny je pravděpodobně způsobem vysokými cenami ropy, od kterých se zemní plyn odvíjí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).