Hlavní navigace

Tisk: Česká ekonomika zpomalí na 3,7 %

31. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo financí včera (MF) zveřejnilo prognózu, podle které česká ekonomika poroste tempem 3,7 %. Ve svých odhadech při sestavování státního rozpočtu přitom počítalo s 4,8% růstem, informoval dnes ranní tisk. Pomalejší ekonomika tak nedokáže Česku poskytnout dostatečné příjmy na plánované výdaje.

Česká ekonomika poroste tempem 3,7 %, jak tvrdí nová prognóza Ministerstva financí ČR. Samotné ministerstvo ještě donedávna počítalo s 4,8% růstem, když sestavovalo státní rozpočet. Ekonomika dle novějších odhadů tak nevygeneruje dostatečné příjmy do rozpočtu na pokrytí jeho výdajové strany. Svůj odhad tempa růstu MF pozměnilo i pro letošní rok, kdy jej snížilo o 0,2 % na 4,4 %.

Česká ekonomika dosáhla vrcholu ekonomického cyklu ve druhém pololetí 2007 a teď přešla do fáze zpomalení růstu HDP. Kdyby došlo k dalším masivním turbulencím na světových finančních trzích, bude hrozit ještě nižší růst ekonomiky, připouští nová prognóza MF, které je přesto stále optimističtější, než Česká národní banka. Její guvernér Zdeněk Tůma totiž nedávno prohlásil, že růst české ekonomiky v příštím roce bude zřejmě nižší než 3,6 procenta, informuje deník Právo.

HN: Na rozhodnutí o přijetí eura si ještě počkáme

Rozhodnutí o termínu přijetí eura se zatím konat nebude. Podle guvernéra centrální banky na to nyní není díky finanční krizi vhodná doba. V době, kdy vody jsou takto rozbouřené, ani dobrý plavec do nich nebude skákat. Pro mě osobně je to spíše signál k tomu, že teď by se žádné rozhodnutí přijímat nemělo, uvedl guvernér a dodal, že příští rok bude situace určitě jasnější. To že Česko ještě do eurozóny nespadá má podle Tůmy i pozitiva. V opačném případě by nás totiž nedůvěra na finančních trzích zasáhla mnohem dříve. Dopady krize budou podle něj známy v příštím roce. Zatím pomůže centrální banka české ekonomice alespoň snížením úrokových sazeb, které se očekává na zasedání v příštím týdnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).