Hlavní navigace

Tisk: Cena ropy roste, aerolinie zdražují

9. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

HN: Cena ropy – největší skok v historii

Za barel ropy se v pátek platilo i 139 dolarů. Za den tak cena ropy vzrostla o jedenáct dolarů. To je podle dnešních Hospodářských novin největší skok ceny ropy v historii. Cenu ropy žene vzhůru také oslabování dolaru, které souvisí se zveřejněním informací o zvyšující se nezaměstnanosti v USA, nebo hrozba Izraele útokem na íránská jaderná zařízení.

Analytici předpovídají další růst ceny ropy, na začátku července by se mohla vyšplhat až na 150 dolarů za barel.

Cena ropy má navíc negativní vliv na aerolinie. Ty zdražují vnitrostátní letenky a cena jejich akcií klesá. Proti rostoucím cenám ropy už protestují například francouzští rybáři. Česko pocítí zdražení ropy asi za 14 dnů, píší Hospodářské noviny.

LN: Česku zbývá z minulého rozpočtového období vyčerpat z evropských fondů 16,7 miliardy eur

Více jak 16,7 miliardy korun (přes 677 milionů eur) dosud Česko nevyčerpalo z peněz evropských fondů za minulé rozpočtové období. Čas peníze čerpat má ještě do konce letošního roku. Nejvíce peněz je k dispozici v programu Rozvoj lidských zdrojů, informují dnešní Lidové noviny.

HN: Vlastníkům možná zůstanou na opravu panelových domů 4% úrokové dotace od státu

Vlastníci panelových domů možná dostanou od státu na rekonstrukci 4% úrokové dotace od státu. Ty jsou letos jen 2%. Dotace by ale měla být podmíněná mírou rekonstrukce domu a také energetickými úsporami. Navrhuje to Ministerstvo pro místní rozvoj, píší dnešní Hospodářské noviny.

Pro letošní rok vláda schválila na opravu panelových domů jen 1,5 miliardy korun oproti loňským 4,3 miliardy korun. Státní fond rozvoje bydlení usiluje o navýšení částky na příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).