Hlavní navigace

Těžařský kolos NWR navýšil v loni zisk o 79 %

24. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jedna z největších těžebních společností ve střední Evropě firma New World Resources (NWR) oznámila hospodářské výsledky za minulý rok. V souladu s očekáváním analytiků navýšila firma svůj zisk o 79 % na 352 milionů eur (asi 9,9 miliardy korun). Tržby pak vzrostly o 49 % na 2,04 miliardy eur (57 miliard korun).

Analytiky tyto výsledky nepřekvapily. Výsledky byly celkově v souladu s očekáváním trhu i naším očekáváním. Výsledky byly meziročně výrazně silnější, když hlavním důvodem růstu byl nárůst cen uhlí, komentoval výsledky Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik FT.

Ceny koksovatelného uhlí se totiž loni zvýšily skoro o 60 % a u koksu dokonce o 70 %. Výhled na stávající rok ale již není tak optimistický, ceny uhlí a koksu by měli opět klesnout. Výhled na rok 2009 vidíme jako negativní pro ocenění společnosti, když nasmlouvané ceny koksovatelného uhlí jsou pod našimi odhady, uvedl Petr Bártek, analytik České spořitelny.

Důležitější než loňské výsledky jsou podle analytiků výhledy hospodaření na rok 2009. NWR uvedla, že má smlouvy na dodávky a ceny uhlí pro celý letošní rok. Na základě sjednaných cen společnost očekává, že průměrné ceny energetického uhlí letos budou 79 eur (2200 korun) za tunu, což je o 14 procent více než v minulém roce. Čtěte více v seriálu Ekonomická recese.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).