Hlavní navigace

Švarcsystém i letos v hledáčku inspektorů práce. Chystají se mimořádné kontroly

11. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Švarcsystém je pro Čechy stále velkým lákadlem. Napomohlo tomu postupné zmírnění kontrol ze strany státu. Přesto padly pokuty v řádech stovek milionů korun.

Švarcsystém se stal nelegálním v lednu minulého roku, kdy začala platit novela zákona o zaměstnanosti. Vláda dopředu upozorňovala na rozsáhlé kontroly a potírání nelegální práce pomocí vysokých pokut. Do akce bylo nasazeno 414 lidí, kteří kontrolovali především firmy podnikající ve stavebnictví, restauratéry a hoteliéry, provozovatele čerpacích stanic, ale i lyžařských vleků nebo majitele menších obchodů. Ministerstvo práce a sociálních věcí na kontroly vyčlenilo 798 milionů korun, které byly čerpány z Evropské unie. Po rázném startu ale činnost kontrol postupně slábla.

Boj s větrnými mlýny

Jedním z důvodů se stal fakt, že Ministerstvo práce a sociálních věcí se dostalo do role Don Quijota a bojuje s fiktivním nepřítelem. Definici švarcsystému totiž platná legislativa nezná. To proti čemu ministerstvo bojuje je nelegální práce. Na jednu stranu proto ani nelze potírání švarcsystému nijak zhodnotit. Známé rčení o boji s větrnými mlýny navíc potvrzuje to, že tento boj má státní aparát předem prohraný. Sankce jsou sice nastaveny vysoko, ale riskovat se vyplácí. A to oběma stranám. Zaměstnavatel ušetří tím, že za svého pracovníka nemusí odvádět zdravotní a sociální pojištění. Pracovník naopak dostává vyšší mzdu. A fakt, že tím obě dvě strany šidí státní pokladnu, ten je až druhořadý. Třetím faktorem vedoucím ke zmírnění kontrol se stalo to, že tyto kroky se ukázaly jako neefektivní a přinášejí pouze papírování jak pro inspektory, tak i kontrolované živnostníky.

Efekt kontrol v číslech

Ačkoli bylo na rok 2012 avizováno až 200 000 kontrol, nakonec jich proběhlo výrazně méně. Státní úřad inspekce práce, který je jimi pověřen, provedl celkem 35 577 kontrol zaměřených na odhalování nelegální práce, tedy práci bez uzavřeného pracovněprávního vztahu.


Autor: www.isifa.com

I letos proběhnou kontroly kvůli švarcystému.

Kontroly zjistily 5078 nelegálně zaměstnaných lidí, z toho 3401 byli občané České republiky, ve 432 případech se jednalo o lidi ze zemí Evropské unie, 1605 cizinců pocházelo ze států mimo Evropskou unii. Celkem 552 lidí pracujících u nás nelegálně, to je 10,8 % z celkové počtu všech nelegálních pracovníků, vykonávalo závislou práci na základě jiné než pracovní smlouvy, například obchodní či občanskoprávní smlouvy, tedy o simulovaný obchodní vztah, říká Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Státní úřad inspekce práce na základě těchto kontrol nelegální práce dosud uložil celkem 818 pokut ve výši přes 163 milionů korun. Z toho 45 pokut v celkové výši 12,68 milionů korun bylo uloženo za výkon závislé práce zastřený jinou než pracovněprávní smlouvou.

Čtěte speciál: Švarcystém

Změny přijdou nejdřív příští rok

Kritika ze strany firem a živnostníků zabrala. Že je postihování švarcsystému nesystémové a představuje závažnou překážku v podnikání, uznala na podzim i vláda. Zmírnění přísných opatření zařadila do souboru 70 opatření, která mají znovu nastartovat ekonomický růst.

Ministerstvo práce a sociálních věcí teď pod vedením Ludmily Müllerové zpracovává návrh další novely zákona o zaměstnanosti. Šéfka resortu nedávno slíbila, že ho vládě předloží v první polovině tohoto roku. Patrně by se to mohlo povést už koncem dubna. V novele mimo jiné půjde o to, aby prokazování legálního zaměstnávání co nejméně administrativně zatěžovalo zaměstnavatele, dodává k plánům mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Informace o pracovním vztahu si budou inspektoři získávat sami z databází okresních poboček České správy sociálního zabezpečení. Návrh tedy mírní jeden z nejbizarnějších bodů současného zákona, podle něhož musí u sebe pracovníci neustále mít pracovní smlouvu nebo její kopii, kterou by se prokázali v případě kontroly. Nově by kopie pracovních smluv a dalších dokladů úředníci vyžadovali u těch pracovníků, kteří zatím nebyli přihlášeni na Okresní správu sociálního zabezpečení, nebo v případě, kdy nebude možné zjistit, o jaký pracovní vztah se jedná z dostupných informací, komentuje připravovaný návrh ministryně Ludmila Müllerová. Měnit se mají také sankce pro firmy, jejichž pracovníci nepředloží doklad o pracovním vztahu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přislíbilo vyjmout z definice nelegální práce také rodinné příslušníky. Ti se při kontrolách často stávají středem zásadních sporů, protože inspektoři je například nechtějí považovat za dobrovolníky pracující bez odměny.

skoleni_15_4

Inspektoři chystají mimořádné kontroly

Firmám se ale neuleví dříve než za rok. Připravovanou novelu čeká zdlouhavý legislativní proces a je nutné o ní jednat i se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců. Ačkoli budou letos kontroly mírnější, postihy za nelegální práci hrozí i nadále.

V plánu je minimálně sedm mimořádných kontrolních akcí. Zaměřeny budou na ty oblasti, kde porušování pracovněprávních předpisů hrozí nejvíce. Kontroly Státního úřadu inspekce práce budou realizovány ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení a o odhalených případech bude informován Úřad práce, který pak bude černé pracovníky vyřazovat z evidence uchazečů o zaměstnání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).