Hlavní navigace

Student Agency zvažuje investici na Slovensku

12. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Student Agency, která v Česku podniká mimo jiné jako autobusový dopravce, již dlouhodobě avízuje svůj zájem vstoupit také na trh osobní železniční dopravy. Nyní ale oznámila, že zvažuje přesunutí svých investic na Slovensko, informuje ČTK. Jedná se o investici v řádech několika miliard korun. Podle Radima Jančury, ředitele Student Agency, totiž Slovensko narozdíl od České republiky vytvořilo prostředí spravedlivé pro všechny dopravce. Česko podle Jančury jen posiluje monopol Českých drah.

Jančurovi se nelíbí, že stát chce převést majetek na státní Správu železniční dopravní cesty, převedl na České dráhy starší vlaky i částečně splácí vlaky nové, případně schvaluje Českým drahám bankovní záruky jako jedinému dopravci.

Nebude-li si stát jako doposud nijak vážit soukromých investic do katastrofálního stavu české železnice a bude-li z peněz daňových poplatníků financovat pouze neschopně hospodařící České dráhy, vyhnou se České republice všichni potencionální soukromí dopravci, kteří v západní Evropě státním drahám úspěšně konkurují. A co je nejhorší, České republice se ztíží postavení vůči Bruselu, který je na neregulérní podporu velmi přísný, řekl Jančura ČTK.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).