Hlavní navigace

Strana zelených: Superhrubou mzdu chceme zrušit, jde o celosvětovou anomálii

12. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Superhrubou mzdu bychom zrušili. Výši pojistného plánujeme zachovat. Udržet chceme i poplatky u lékaře, které se osvědčily. To vše odpověděla v rámci volebního speciálu "10 otázek pro..." Strana zelených.

Server Podnikatel.cz připravil volební speciál „10 otázek pro..“, ve kterém dostanou všechny politické strany, které mají podle průzkumů šanci dostat se do poslanecké sněmovny, stejný dotazník. Otázky se týkají konkrétních plánů v oblastí daní z příjmů, DPH, pojistného, regulačních poplatků či důchodů. Jako první na dotazy odpověděla Strana zelených.

Prostor dostanou politické strany: Strana zelených, Strana práv občanů, KDU-ČSL, TOP 09, Věci veřejné, KSČM, ODS a ČSSD.

1) Které sekce vašeho volebního programu se dotýkají podnikatelů?

Zlepšení podmínek pro podnikání tak, aby se Česká republika stala jednou z nejlepších zemí pro podnikání a posunula se v žebříčku „Doing Business“, publikovaném každoročně Světovou bankou ze současného velmi nelichotivého 74. místa na světě. Podle toho, jak se každoročně podaří podmínky jednotlivým resortním ministrům podmínky spadající do jejich kompetence zlepšit, by měli být hodnoceni. Žebříček včetně vymezení kompetencí by měl být samozřejmě zveřejňován.

Další klíčovou věcí je boj proti korupci, kde Strana zelených (SZ) předložila velmi detailní návrhy, které korupci velmi výrazně omezí. Některé z nich (týkající se povinného zveřejňování veřejných zakázek na internetu nebo nové povinnosti u žadatele o veřejné zakázky doložit svou majetkovou strukturu) již na návrh zelených před měsícem schválila poslanecká sněmovna.

Chceme také podporovat inovačního podnikání, vědy a výzkumu.

Nechceme zvyšovat daň z příjmů právnických osob, zdanění vedlejších nákladů práce bychom naopak chtěli snížit s využitím výnosů z prodeje emisních povolenek a ekologické daňové reformy.

2) Jaké případné změny navrhujete v oblasti daně z příjmů? Ať už fyzických či právnických osob.

Navrhujeme zjednodušení DPFO a DPPO, vznik jednotného inkasního místa, zachování současné sazby u daně z příjmů právnických osob. U fyzických osob podporujeme buď zrušení superhrubé mzdy anebo zavedení druhého pásma ve výši 30 % pro poplatníky s více než šestinásobkem průměrného příjmu tak, aby se odstranila degrese (klesající průběh) sazby daně právě u této skupiny poplatníků. Jsme jedinou z vyspělých zemí, která má takto nastavenou příjmovou daň.

3) Jste pro zachování superhrubé mzdy, tak jak je koncipována v současnosti?

Jsme pro její zrušení, je to celosvětová anomálie.

4) Souhlasíte s vyššími odvody na sociálním pojištění pro OSVČ, o kterém uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí?

Ne, v tuto chvíli by to jen komplikovalo tvorbu pracovních příležitostí v malém podnikání, které považujeme za základ zdravého růstu ekonomiky.

5) Chcete nějak změnit daň z přidané hodnoty, popřípadě jak?

Vzhledem ke stavu veřejných financí bude nevyhnutelné přistoupit ke sbližování sazeb a připravit postupný harmonogram v souvislosti se střednědobým programem fiskální stabilizace.

Souhlasíte s programovými plány Strany zelených?

6) Jaké další změny byste v oblasti daní a pojistného prosazovali?

Snížení sazeb sociálního a zdravotního pojištění při zvýšení ekologických daní a zavedení aukcí na emisní povolenky. Bude-li to nezbytné pro vyrovnání rozpočtů, jsme připraveni diskutovat o zvýšení majetkových daní. Navrhujeme (v rámci EU koordinované) zvýšení spotřebních daní u tabákových výrobků a alkoholických nápojů a přeřazení potravin s vysokým obsahem živočišných tuků a rafinovaného cukru a slazených nápojů. Z výnosu z tohoto zvýšení daní bychom chtěli financovat programy zdravotní prevence a finančně motivovat pojištěnce ke zdravému životnímu stylu.

7) Máte v plánu snižovat schodek veřejných financí? Na jaké číslo byste se v horizontu čtyř let chtěli dostat?

Chceme 3% schodek veřejných rozpočtů v roce 2013 a uzákonění pravidla, podle nějž by v dobrých časech vyššího ekonomického růstu než 4 % nesměl být navržen rozpočet se schodkem vůbec, naopak by se mělo přebytků využívat k tvorbě rezervy na horší časy, nebo ke splácení dluhu.

8) Jaké změny chcete v oblasti výdajů státního rozpočtu? Kde je třeba podle vás nejvíce šetřit?

Ano, v každém případě je nutné zachovat důvěru ve stabilitu veřejných financí, český stát se nemůže dále bezhlavě zadlužovat a musí začít šetřit. Kandidátů na škrty je řada. Za prvé, SZ požaduje prověřit, které veřejné výdaje mají vůbec smysl, a i ty, které projdou tímto testem úspěšně, podrobit dalšímu zkoumání z hlediska jejich efektivnosti. Za druhé, SZ se velmi silně angažuje v boji proti korupci, v zásadním zvýšení průhlednosti veřejných zakázek, kde je potenciál úspor v řádu možná až desítek miliard korun. Tyto peníze by přitom mohly být vynaloženy například ve školství nebo v podpoře vědy a výzkumu, které rozhodnou o tom, nakolik bude Česko úspěšnou zemí v následujících desetiletích.

9) Jste pro zachování poplatků ve zdravotnictví? Popřípadě, jak byste systém poplatků změnili?

Ano, jsme pro jejich zachování- přikláníme se však ke zrušení poplatku za položku na recept a jeho nahrazení poplatkem za recept. Navíc v případě, že pacient jde na odborné vyšetření na tzv.žádanku vystavenou praktickým lékařem, nemusel by za vyšetření u specialisty platit. Ostatní poplatky chceme zachovat, osvědčily se.

10) Myslíte si, že důchodová reforma je potřebná? Pokud ano, jakou formu by měla mít?

Daně x

Důchodová reforma je velmi potřebná. Až vstoupí generace Husákových dětí do penzijního věku, bude z demografických důvodů málo přispěvatelů do systému, a průběžné financování základního penzijního pilíře se bude dostávat do velkých problémů. Na výplatu penzí zkrátka nebude dost peněz, aby byla zachována slušná hodnota jejich penzí. Proto také podporujeme vznik druhého, fondového pilíře penzijního pojištění, aby si zejména generace Husákových dětí vytvořila úsporami dostatečné prostředky na důstojné stáří. Starších občanů se možnost opt-outu netýká. Ještě podotýkáme, že jeden z fondů by měl být státní tak, aby si pojištěnci mohli vybrat, kterému fondu svěří svoje úspory. Zda státnímu nebo soukromému.

Odpovědi připravil pro server Podnikatel.cz tiskový mluvčí Strany zelených René Kubášek s odkazem na program strany, který připravoval ekonomický tým SZ – ekonomové Miroslav Zámečník a Jan Švejnar či bývalá ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).