Hlavní navigace

Státní rozpočet je zatím v plusu

1. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stát hospodařil ke konci července s přebytkem 9,3 miliardy korun. Oproti loňskému roku je to ale o deset miliard korun méně. Za celý rok počítá ministerstvo financí se schodkem 70,8 miliardy korun, ale podle nejnovějších odhadů úřadu bude deficit zřejmě nižší.

Celkové příjmy státu za letošních sedm měsíců činily 627,8 miliardy korun a meziročně stouply o téměř 47 miliard korun. Meziroční růst ovlivnily především nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery a příjmy z pojistného na sociální zabezpečení.

Příjmy z daní a poplatků stouply o téměř 14 miliard na 317,7 miliardy korun. Z toho na daních z příjmu podniků a firem stát získal 75,9 miliardy korun, meziročně o 12,5 procenta více. Naopak v meziročním srovnání ke konci července klesl výběr daní z příjmu fyzických osob, a to o 4,4 procenta na 53,4 miliardy korun. Rozpočet počítá s poklesem o přibližně 12 procent. Na spotřebních daních stát získal letos ke konci července 67,4 miliardy korun a na dani z přidané hodnoty 109,5 miliardy korun. Z pojistného na sociální zabezpečení stát obdržel 224,2 miliardy korun, z toho na důchody lidé odvedli 184,7 miliardy korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).