Hlavní navigace

Stát chce víc daňových poplatníků, podporuje proto vznik dětských skupin

5. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/Lidové noviny/ONDREJ NEMEC
Po nedávném mateřském boomu nejsou místa ve školkách. Ty by mohly suplovat dětské skupiny. Na jejich provoz je dokonce možné získat dotaci.

60 000 dětí bylo letos odmítnuto při právě skončených zápisech do mateřských škol. Je to o 10 000 víc než loni. Řada rodičů se tak dostala do úzkých, bez zajištěného hlídání svých potomků nemohou nastoupit do práce. Dobrým řešením se v takových případech může stát dětská skupina. Bývá finančně mnohem dostupnější než soukromé školky. Zatímco v případě firemních školek dosahují roční náklady na provoz v průměru na více než 3,5 milionů korun, náklady na provoz dětských skupin jsou výrazně nižší. Dětské skupiny mohou být zakládány přímo v sídlech firem, kde se o děti zaměstnanců starají kvalifikovaní lidé.

Výhody pro rodiče, zaměstnavatele i stát

Do dětských skupin mohou být umisťovány děti od 6 měsíců. Pokud skupinu zaměstnavatel zřídí přímo ve firmě, zmírní tím jisté obavy rodičů z toho, že jsou od dítěte daleko a že mu nemohou věnovat náležitou péči. Firmy a organizace, které se rozhodly vytvořit dětské skupiny, získají nejen zajímavý a žádaný zaměstnanecký benefit, ale především spokojené a loajální zaměstnance, říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Rodiče, kteří pracují, si výdaje za péči o dítě budou moci odečíst z daní.

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/Lidové noviny/ONDREJ NEMEC

Čím dřív se o děti někdo postará, tím dřív se rodič může zapojit do pracovního procesu a odvádět státu daně.

Uleví se i firmám, které se potýkaly nebo potýkají s přísnými podmínkami diktovanými při provozu firemní školky školským zákonem. Zejména pro ty malé a středně velké jsou podmínky vyžadované vyhláškou o hygienických požadavcích z finančních důvodů prakticky nesplnitelné. Na zřizovatele dětské skupiny se ale podmínky školského zákona o živnostenském podnikání nevztahují. Zaměstnavatelé si navíc budou moci za zřízení skupiny odečíst z daní jednorázově 95 000 korun a dalších 86 640 korun ročně za její provoz. Zájemci o dětskou skupinu ji mohou zřídit už teď. Na daňové zvýhodnění je ale potřeba si ještě počkat. Zákon o dětských skupinách stále čeká na schválení. Návrh zákona už prošel meziresortním připomínkovým řízením, je připraven k projednání vládou. Ta se zatím k termínu projednání a schválení zákona nevyjádřila, upozorňuje na aktuální stav Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí a dodává: Zákon by mohl být účinný od začátku příštího roku.

A ruce si v případě zavádění dětských skupin mne i stát. Když mají rodiče své potomky kam umístit, tak se rádi vrátí do práce. Z jejich příjmů pak do státní pokladny přitéká několik miliard korun navíc. Dětské skupiny budou mít na státní rozpočet jednoznačně pozitivní dopad, říká ministr financí Miroslav Kalousek. Důležitý je i fakt, že zaměstnat novou pracovní sílu namísto ženy na mateřské dovolené vychází zaměstnavatele dráž. Navíc je tu riziko, že žena se po mateřské dovolené rozhodne pro práci v jiné společnosti a zaměstnavatel může přijít o schopného pracovníka.

Požádejte o dotace

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce podpořit vznik dalších skupin. Proto prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost vypsalo další výzvu. V ní mohou nejen firmy žádat o finanční podporu na projekty zaměřené na vznik a provoz zařízení péče o děti předškolního věku mimo rámec školského zákona. Žádosti o dotace mohou neziskové organizace, územně samosprávné celky a soukromé firmy posílat do konce května. Podpora je určena na zařízení s kapacitou od 7 do 24 míst, která budou fungovat mimo Prahu nejméně rok a půl. Nově se o dotace mohou přihlásit i organizace s menším počtem zaměstnanců. Takto mohou dotaci využít i neziskové organizace, a to je dobře, vysvětluje Ludmila Müllerová.

Dotace se vztahuje na vytvoření dětské skupiny a její celkový provoz a zahrnuje i vytvoření pracovního místa pro pečovatele. Na jedno vytvořené místo je poskytována podpora ve výši 24 000 korun, na následný pololetní provoz jednoho místa dosahuje tato podpora až 35 000. Podmínkou přitom je dostatečná docházka dítěte. Minimální výše podpory je 721 686 korun, maximálně lze získat až 2 474 352 korun. Celkem ministerstvo na projekty dětských skupin vyčlenilo 190 milionů, říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. Finanční prostředky budou čerpány z Evropského sociálního fondu, respektive z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Content First

Žadatelé musí splňovat několik podmínek. Především se musí vejít do kapacity 7 až 24 dětí, o které se musí starat odborně způsobilý pečovatel. Všechny osoby pečující o děti v podpořeném zařízení musí mít u žadatele, tedy firmy, zaměstnanecký poměr. Další podmínky a důležité informace pro úspěšné předložení žádosti o dotaci je možné dohledat ve Výzvě pro předkládání grantových projektů zaměřených na vznik a provoz zařízení péče o děti předškolního věku.

Minimum pro provozování dětské skupiny

Dětské skupiny mohou zakládat zaměstnavatelé, státní instituce, obecně prospěšné společnosti nebo jednotlivci pro maximálně 24 dětí. Takové skupiny jsou z pohledu zákona méně formálními zařízeními než klasické mateřské nebo firemní školky. Proto jsou v nich do počtu 12 dětí snížené nároky například na hygienické předpisy nebo kompetenci pečujícího personálu. Pečovatelé nemusí mít pedagogické vzdělání, stačí aby na děti dohlížela zdravotní sestra, zdravotnická asistentka nebo sociální pracovnice či profesionální chůva, která složila zkoušku. Oprávnění provozovat dětskou skupinu tedy vydá ministerstvo práce a sociálních věcí. Zřizovatel dětské skupiny musí splnit základní hygienické požadavky, nastavenou koncepci výchovy a mít uzavřeno potřebné pojištění. Podrobnosti stanovuje Projektová příručka pro zařízení péče o děti s jednotnými náklady.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).