Hlavní navigace

Schválené šrotovné je podle odborníků nesmysl

18. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Senát schválil včera v rámci protikrizových opatření také tzv. šrotovné. Kdo si koupí nové auto do 500 000 Kč (nebo do 700 000 Kč v případě ekologických pohonů) a nechá za to sešrotovat svůj starý vůz, dostane šrotovací prémii ve výši 30 000 Kč, resp. 60 000 Kč. Spuštění opatření je však závislé na rozhodnutí příští vlády, záleží tedy na tom, kdo vyhraje volby. Opatření má pomoci automobilovému průmyslu.

Odborníci však s tímto krokem nesouhlasí, podle nich autoprůmyslu v delším horizontu nepomůže, jen přesouvá budoucí poptávku na dříve. Z principu je to blbost. A blbnout s načasováním je ještě horší, způsobujete totiž zmatek v poptávce. Její oddálení, pak zase nakupení, prostě nic dobrého pro ekonomiku, uvedl business serveru Podnikatel.cz Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Těch argumentů proti je docela hodně. Například nízká efektivita opatření, další deformace struktury ekonomiky, pomoc vybranému odvětví na úkor ostatních, stimulace poptávky směrem k jednomu určitému výrobku a tím tlumení poptávky jinde či zvětšování díry v rozpočtu, připojil se Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).