Hlavní navigace

Spor o zemní plyn nekončí. Dohodne se Rusko s Ukrajinou na sobotním summitu?

15. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Spor o ruské dodávky zemního plynu stále nekončí. Ruský prezident Dmitrij Medveděv navrhl svolat na sobotu summit zemí, které ruský plyn odebírají. Zatím se s Ukrajinou však Rusko nemůže dohodnout ani na místě jeho konání. Ukrajinu podpořili evropští odborníci prohlášením, že neodebírala neoprávněně ruský plyn.

Spor o plyn se vleče dál. Ruský prezident Dmitrij Medveděv proto navrhl svolat do Moskvy summit zemí, kterých se ruské dodávky zemního plynu týkají. Summit by podle jeho názoru mohl pomoci nalézt východisko z nynější krize. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko nápad uspořádat summit podporuje, prohlásil však, že lepší by bylo, aby se konal spíše v Bruselu či v Praze. Ne na území jedné ze stran sporu o plyn. Medvěděv uvedl, že spor s Kyjevem lze vyřešit například započtením tranzitních poplatků jako protihodnoty za ruské dodávky plynu.

Brand24

K vyřešení nepřispěla ani znovu podepsaná dohoda o monitoringu tranzitu ruského zemního plynu přes Ukrajinu, jíž se splnily podmínky Ruska pro obnovu dodávek. Poté co byl plyn do potrubí 13.1. znovu vpuštěn jeho transport znovu ustal. Rusko obviňovalo Ukrajinu, že z potrubí ukradla technický plyn, který měl transport umožnit. Ta kontrovala tím, že Rusko poskytlo plynu příliš málo a v potrubí tak nevznikl dostatečný tlak pro jeho přepravu. Slovenský premiér Robert Fico na jednání s Vladimirem Putinem a šéfem Gazpromu Alexejem Miillerem navrhl, aby Rusko poskytlo Slovensku plyn, který je určený pro Ukrajinu formou výměny. S návrhem by ale musela souhlasit Ukrajina, která se dosud nevyjádřila. Slovensko na krizi s plynem velmi vážně doplácí. Pokud by se krize brzy nevyřešila, je připravené spustit odstavený jaderný reaktor, který by ji krizi pomohl překlenout. To i přes to, že tím poruší smlouvu s EU.

Zatím dnes evropští odborníci potvrdili, že Ukrajina ruský plyn neoprávněně neodebírala, brala jej od Ruska jen pro potřebu transportu plynu. Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková dnes předložila při setkání s bulharským premiérem Sergejem Staniševem dokumenty s prvními poznatky evropských odborníků. Podle nich je přeprava plynu po trase ze Sudži do Orlovki technicky nemožná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).