Hlavní navigace

Hrozí OSVČ i po volbách vyšší odvody na sociální pojištění?

3. 6. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Strany ODS, TOP 09 a VV podepsaly první dohodu o společné vládě. Partaje začínají vyjednávat o programu a snaží se najít shodu v klíčových oblastech. Jedním z témat se stanou i vyšší odvody pro OSVČ, které zvažuje ministerstvo.

Přestože volby těsně vyhrála sociální demokracie, zdá se takřka jisté, že vládu sestaví její konkurent ODS. V současnosti to zatím vypadá na vznik středopravicové vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) s pohodlnou většinou 118 mandátů, přesto nelze ani vyloučit variantu menšinové vlády pravicových stran s podporou Věcí veřejných. Své hlavní slovo také nevyřkl ještě prezident Václav Klaus.

Pokud však vše dopadne podle předpokladů (tedy vznikne středopravicová vláda) a strany dodrží své předvolební sliby, mohou si živnostníci zhluboka oddychnout, odvody na sociální pojištění se nezvýší. Jak ODS a TOP 09, tak VV s plánem současného ministerstva práce a sociálních věcí na vyrovnání odvodů OSVČ a zaměstnanců nesouhlasí a bylo by velkým překvapením, kdyby návrh podpořily.Třást se naopak musí úředníci a další zaměstnanci ve státní správě, všechny zmiňované strany počítají s redukcí jejich počtu a snížením platů.

Jestliže středopravicové partaje naplní své volební programy, zpřísní se též podmínky pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti a sociální dávky. Kdo bude chtít od státu něco dostávat, bude se muset podílet na veřejných pracích. Dlouhodobým společným tématem vládní koalice se v neposlední řadě stane i důchodová a zdravotnická reforma, na jejich přesných podobách však shoda zatím není. Zároveň chtějí strany ponechat třicetikorunové poplatky u lékaře. Mezi stranami ovšem existují také programové rozpory, především v oblasti korupce a vyšších daní pro bohaté a firmy. Čtěte také: TOP 09: Kromě mateřské snížíme všechny sociální dávky.

Sociální pojištění se snad nezmění

Strana Věcí veřejných předvedla sice v posledních dnech několik veletočů, ale v současnosti se zdá, že projekt středopravicové vlády „rozpočtové odpovědnosti“ se zdá více než reálný. Pokud takováto vláda skutečně vznikne a splní své předvolební sliby, znamená to dobrou zprávu pro všechny OSVČ, odvody na sociální pojištění by totiž měly zůstat na stávající úrovni. Právě vyrovnání odvodů OSVČ a zaměstnanců (tedy zvýšení vyměřovacího základu pro OSVČ) se před časem dostalo do schválených materiálů tripartity a konkrétní předlohu již začalo zpracovávat ministerstvo práce a sociálních věcí.

Středopravicové strany však před volbami narovnání odvodů vesměs odmítaly. Martin Kupka, tiskový mluvčí ODS, business serveru Podnikatel.cz potvrdil, že se zvýšením odvodů občanští demokraté absolutně nesouhlasí. Na živnostnících stojí naše ekonomika. Zároveň tito podnikatelé nemají žádné výhody zaměstnaneckého vztahu (benefity, placená dovolená, jisté příjmy). Za jejich aktivitu je nesmíme trestat, ale naopak jim musíme jejich podnikání co nejvíce ulehčit, doplnil Kupka. Čtěte více: ODS: Státní rozpočet vyrovnáme do roku 2017.

Stejný názor uvedla též strana TOP 09, podle které by vyšší pojištění pro živnostníky podvázalo ekonomický růst. Proti nárůstu odvodů se staví i Věci veřejně. V době ekonomické recese je nutná podpora podnikání. Odmítáme, aby schodek státního rozpočtu byl vyrovnáván dalším zvyšováním daní, uvedl serveru Podnikatel.cz Radim Vysloužil, finanční manažer strany Věci veřejné.

Podpory se zpřísní

Shoda stran panuje v oblasti podpor v nezaměstnanosti a sociálních dávek. Všechny partaje chtějí jejich vyplácení podmínit prací pro obec, „nemakačenka“ by podle nich měli dostávat nižší částky. Nejrazantněji chce postupovat TOP 09, která by podporu v nezaměstnanosti uťala těm, kteří sami podají výpověď, ukončí pracovní poměr dohodou či budou propuštěni pro porušení kázně. Zároveň plánuje TOP 09 nevyplácet podporu nezaměstnaným, kteří dostali odstupné. Samotnou podporu navrhuje strana vázat na povinnou účast na veřejné službě v délce 20 hodin týdně či na absolvování rekvalifikačního kurzu.

Takřka stejné opatření má v plánu ODS, vyplácení podpory v nezaměstnanosti by podmínila po 2 měsících účastí na veřejně prospěšných pracích, veřejné službě či rekvalifikacích. Rovněž občanští demokraté mají v programu snížení podpory těm nezaměstnaným, kteří podají výpověď z vlastní vůle. ODS by ráda prosadila, aby nezaměstnaní mohli jednou za deset let využít speciálního podpůrného opatření. Pokud by uchazeči o práci začali podnikat jako živnostníci, mohli by k tomu současně dostávat i podporu v nezaměstnanosti.

Strana Věci veřejné se též se svým konceptem 4+2+3 od ODS a TOP 09 příliš neliší. Podporu by „vévéčka“ vyplácela všem nezaměstnaným pouze 4 měsíce. Jestliže by chtěl nezaměstnaný pobírat podporu další dva měsíce, opět by musel začít dělat veřejné práce. Pro lidi, kteří přišli náhle o práci a nikdy nepobírali žádnou podporu v nezaměstnanosti či dávky hmotné nouze by se možnost podpory za veřejné práce prodloužila o další tři měsíce. Čtěte více: Jste bez práce a chcete podporu? Běžte zametat, říká pravice.

Sociální a zdravotní pojištění chápete jako:

Méně úředníků s menšími platy

Lehké to nebudou mít po sestavení vlády ani zaměstnanci státního aparátu, všechny strany totiž chtějí snižovat jejich platy a propouštět. Věci veřejné by rády redukovaly počet úředníků o 10 %, od kterého si slibují úsporu v miliardách korun. S číslem 10 % kalkuluje i TOP 09, jen s tím rozdílem, že nemá jít o desetiprocentní snížení úředníků, nýbrž objemu jejích platů. Chceme tím dosáhnout lepšího ohodnocení kvalifikovaných a pracovitých úředníků a dosáhnout zefektivnění práce státní správy. Snížení objemu mezd se nebude týkat pedagogických pracovníků, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Jaromír Drábek, místopředseda TOP 09.

Strany chtějí také šetřit v dalších státních výdajích, především u veřejných zakázek či dokonce samy u sebe, tedy u politiků. TOP 09 chce v oblasti provozních výdajů státu uspořit 20 % současných nákladů, a to díky zrušení nepotřebných agend. O něco méně ambiciózní je ODS. V příštím roce zavážeme jednotlivé ministry ke snížení provozních výdajů o 5 procent a kapitálových o 4 procenta, komentoval Martin Kupka.

Věci veřejné zase navrhují využívat v maximální možné míře elektronické aukce na všech úrovních státní správy. K tomu „vévéčka“ požadují, aby se veškeré nákupy sjednotily pro všechna ministerstva do jednoho centrální místa, nejlépe při Úřadu vlády ČR. Tím bude možno dosáhnout lepší ceny a tyto nákupy realizovat nejlépe formou elektronické aukce, dodal serveru Radim Vysloužil. Čtěte více: Věci veřejné: Prosadíme zdanění prostituce a hazardu.

Bez rozporů to nejde

Středopravicové strany jsou zajedno v tom, že důchodová reforma více než spěchá. Její konkrétní podoba se však má odvíjet od návrhů druhé Bezděkovy komise, které budou prezentovány příští týden. Takřka stejná situace panuje kolem zdravotnické reformy, její přesná podoba se stane teprve tématem jednání. Partaje se alespoň nyní shodnou na tom, že poplatky u lékaře zůstanou zachovány.

skoleni_15_4

Největší třecí plochy se dají nalézt především u výše daní pro bohaté a firmy. Zatímco ODS a TOP 09 se staví proti jejich nárůstu, Věci veřejné by rády vrátily sazbu daně z příjmů na hodnotu loňského roku, tedy na 20 %. „Vévéčkám“ se navíc líbí myšlenka progresivního zdanění. U daně z příjmu fyzických osob plánujeme zavést progresivní daň pro nejvyšší příjmové skupiny, konkrétně 25 % pro příjmy nad šestinásobek hrubé měsíční mzdy (cca 145 tisíc korun), připustil Radim Vysloužil. Další programové neshody se dají dohledat například v boji proti korupci.

Přesto to podle posledních vyjádření jednotlivých stran vypadá se vznikem středopravicové vlády nadějně. Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných totiž včera podepsali první prohlášení o společné vládě a začali jednat o sedmi tématických kruzích. Ty se týkají od ekonomiky, zdravotnictví, důchodů přes podporu podnikání, vědy, školství, až po mezinárodní politiku a životní prostředí. Další dny teprve ukážou, zda politici opravdu zvládli najít společnou řeč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).