Hlavní navigace

Spadne česká ekonomika v roce 2012 zpět do recese?

29. 11. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká ekonomika podle analytiků Raiffeisenbank příští rok klesne, a to dokonce o 1,2 procenta. Důvodem je hlavně zpomalení ekonomiky eurozóny, které se odrazí v nižším tuzemském exportu i spotřebě.

V současnosti je už ekonomika eurozóny i ČR v recesi, očekáváme, že tato recese potrvá tři čtvrtletí a pak se ekonomika stabilizuje a začne mírně oživovat, vysvětlil hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Prognóza ekonomického vývoje Raiffeisenbank je první, která pro rok 2012 počítá se snížením HDP. Například Česká národní banka počítá pro příští rok s růstem hospodářství o 1,2 procenta. Ministerstvo financí ve své poslední makroekonomické predikci z konce října odhadovalo zvýšení HDP v roce 2012 o 1 procento.

Sám ministr financí Miroslav Kalousek ale už při zveřejnění prognózy avizoval, že skutečnost bude zřejmě horší. Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová, uvedl tehdy Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).