Hlavní navigace

Snížení paušálů nebo limitu pro DPH. Příležitost pro účetní a poradce

15. 8. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Připravované změny v legislativě se dotknou i účetních a daňových poradců. Podnikatelé budou muset na nové předpisy reagovat s předstihem. Zřejmě se nevyhnou ani častějším konzultacím a využíváním jejich služeb.

Rok 2012 by se dal nazvat rokem převratných legislativních změn. Mění se zákoník práce, zákon o nemocenském pojištění, zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, zákon o DPH, zákon o zaměstnanosti a kdo ví co ještě. Zkrátka připravované změny se dotknou jak zaměstnanců, tak i podnikatelů. Některé změny jsou přijímány pozitivně, nad jinými veřejnost jen bezradně kroutí hlavou. Na jednu skupinu, jenž se musí se všemi legislativními novinkami v poměrně krátkém čase vypořádat, se často zapomíná. Jsou to daňoví poradci a účetní, ať už v zaměstnaneckém poměru či působící jako osoby samostatně výdělečně činné. Čtěte více: Podnikatele čekají velké výdaje. Které to jsou?

Jelikož dochází ke změnám právní úpravy poměrně často, mělo by být jejich sledování a využívání součástí běžné praxe a ani změny pro rok 2012 zřejmě výrazněji způsob jejich práce neovlivní. Změny právních předpisů mnohdy přinášejí určitou nepřehlednost v daňových a jiných odvodových povinnostech podnikatelů. Proto lze očekávat, že v souvislosti s připravovanými legislativními změnami stoupne poptávka po daňových poradenských službách, uvedla pro server Podnikatel.cz Pavla Blažková, daňová poradkyně Advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík.

Začínají žně pro lektory a vydavatele publikací

Protože změn se připravuje pro nadcházející období skutečně hodně, účetní si při svém každodenním vytížení musí najít čas podrobně studovat všechny návrhy novel, odborné výklady a pozměňovací návrhy. Aby bylo účetnictví věrné, správné, úplné a poctivě zobrazovalo skutečnost § 7,8 zákona o účetnictví, musí být v souladu s nově schválenou legislativou. Tyto starosti přechází na nás účetní v předstihu, abychom byli včas připraveni a mohli metodicky správně vést účetnictví v souladu s legislativou, potvrzuje účetní a zároveň soudní znalec v oboru ekonomiky a účetnictví Miriam Lukášová.

Logicky budou účetní a daňoví odborníci v blízké době více využívat služeb vzdělávacích zařízení. Většina přednášejících se specializuje na určitou oblast. Jedním jednodenním školením potřebné informace nezískám. Semináře musím pečlivě vybírat a zbytek dohledat v zákonech, na internetu a v publikacích. Zaměstnavatel mi platí maximálně 2–3 školení ročně, postěžovala si zaměstnaná účetní Martina. Čtěte také: Nejsem žádná šedivá myš, říkají účetní malých firem

Koncem roku bude nabídka připravovaných odborných publikací věnovaných schvalovaným zákonům a jejich výkladům jistě bohatá. Jak předvídá oslovená účetní Martina, vzhledem k průtahům ve schvalovacím procesu a času potřebnému na přípravu a jejich vydání budou tradičně uživatelům k dispozici někdy koncem ledna či začátkem února. Bohužel v období, kdy mají plné ruce práce s ročním zúčtováním, uzávěrkovými pracemi a daňovými přiznáními.

Na své si přijdou i poskytovatelé software

Neměli bychom zapomínat na techniku. Díky příslušným změnám bude nutné upravit i software a spoléhat na to, že je v souladu se schválenými zákony. Což přinese další finanční náklady, možná i další školení, ale minimálně další čas na prostudování programových změn a jejich využití při práci. A teprve praxe ukáže praktické a výkladové nejasnosti legislativních změn, pravděpodobně v podobě navazujících novelizací zákonů a upřesňujících výkladů příslušných ministerstev. Čtěte více: Účtujte kdekoli a kdykoli. Podnikatel.cz spustil online účetnictví

Spolupráce s účetní je v podnikání nezbytná

Jak uvedla daňová poradkyně Pavla Blažková, poskytování kvalitního a pro klienta přínosného daňového poradenství vyžaduje znalost nejen daňových a účetních předpisů, ale i předpisů z jiných oblastí, které mají dopady na stanovení daně klienta a jeho povinností v oblasti sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění. To však vyžaduje spolupráci klientů. Podnikatelka v oboru účetnictví, Miriam Lukášová, varuje, že začíná ze strany svých klientů pociťovat určitý odstup. Nepsané pravidlo znělo, že majitel firmy si s účetní vždy „rozložili karty na stůl“. Bylo jasné, jaký záměr má majitel, aby účetní alespoň rámcově věděla, jak jednotlivé operace zaúčtovat, jaké informace podávat a jakým směrem se bude činnost firmy ubírat. Dnes je to účetní, která dostává do rukou doklady, o kterých nic neví. Pan majitel mnohdy mlčí „jako tajemný hrad v Karpatech“. Informovat účetní o svých záměrech se nehodí, nemusí vědět, co se děje a co přijde v nejbližším období. Dodává, že následně vznikají kuriózní situace, kdy se zpětně dozví např. o prodeji obchodního majetku, jehož úhrada proběhne na soukromý účet pana majitele apod.

Snížené výdajové paušály. Příležitost pro účetní a daňové poradce

Naopak i účetní musí včas informovat klienta o nadcházejících změnách a současně navrhnout postup, který umožní optimalizovat klientovy odvodové povinnosti. Daňová poradkyně v této souvislosti upozorňuje například na diskutované snížení výše paušálních výdajů u podnikatelů pro rok 2012. To by mohlo ovlivnit rozhodování o případném posunutí výdajů na opravy či pořizování zásob apod. z roku 2011 na rok 2012. Jestliže by byl nový výdajový paušál nižší než skutečné výdaje podnikatele, bylo by naopak výhodnější přesunout některé výdaje až na rok 2012, tak, aby efektivně snížily jeho daňový základ v roce 2012. Čtěte také: Výdajové paušály se snižovat nebudou

Případné snížení paušálů či možné snížení hranice obratu pro DPH pak zřejmě povede k tomu, že více podnikatelů a dalších samostatně výdělečně činných osob se bude muset při posuzování a prokazování svých výdajů obrátit na daňového poradce. Účetním mohou přibýt také další klienti, pro které povedou daňovou evidenci a evidenci k DPH. Rovněž informace o uvažovaných změnách v odvodech pojistného na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění mohou ovlivnit rozhodování podnikatele o případných jiných formách pojištění nebo použití finančních prostředků ušetřených na nižších odvodech povinného pojistného, míní Blažková.

Kdyby stát využíval platné zákony, byli bychom na tom lépe

Je otázkou, jaký bude přínos nových právních norem v rámci ekonomické reformy. Možná jsem příliš pesimistická, ale pokud by dnes stát využíval veškerých platných zákonů, byli bychom na tom lépe. Již nyní se snaží podnikající subjekty svou činnost zamlžovat, míní účetní odborník Miriam Lukášová. Nemyslí si, že se situace po novém roce změní. Přibude stížností na byrokracii a na nepřiměřené podmínky pro podnikání. Ani vztahy mezi účetními a majiteli firem a firmiček se zřejmě nezlepší. Čtěte také: Nemocenská u dohod a pro jednatele eseróčka? Povinně od roku 2012

Daně x

V  období první republiky byla profese účetního považována za váženou a všeobecně uznávanou. Kde se tedy stala chyba a jak ji napravit, aby se postavení účetního stalo tím, čím má být? Rok 2012 přinese činnosti účetních nové mantinely. Snad i klienti pochopí, že účetní to s nimi myslí dobře a nebude pro něj pouze ten, komu musí platit za účtování, ale mohou se z nás stát skuteční pomocníci našich klientů, kteří se potom mohou plně věnovat své činnosti a ne se věnovat všemu a ničemu, uzavírá Lukášová.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).