Hlavní navigace

Sněmovna schválila nový trestní kodex

12. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včera sněmovna ve třetím čtení schválila nový trestní kodex. Norma sníží trestní odpovědnost z 15 na 14 let, přináší novou kategorizaci trestných činů na zločiny a přečiny. Zpřísňuje také postih u nejzávažnějších trestních činů. Návrh trestního zákoníku měla loni možnost připomínkovat i veřejnost.

Poslanecká sněmovna včera ve třetím čtení schválila nový trestní kodex. Norma modernizuje české trestní právo a zpřísňuje postihy nejtěžších trestních činů. Poslanecká sněmovna včera svým schválením zamkla dveře za komunistickou minulostí České republiky v oblasti trestního práva a postavila nás na roveň státům, které ve své moderní historii nepoznaly totalitární systém a nemusí se s ním proto nyní vyrovnávat. Je všeobecně známo, že přijetí nového trestního zákoníku je jednou z mých priorit. Děkuji proto také mým opozičním kolegům, že se nenechali zlákat tradiční a lákavou metodou zamítání a podpořili návrh ministerstva spravedlnosti, který dbá na ochranu člověka a na jeho základní práva a svobody, uvedl Jiří Pospíšil.

Jednou z novinek trestního práva bude snížení hranice trestní odpovědnosti mladistvých z 15 na 14 let. Návrh se také zabývá vymezením skutkových podstat trestných činů. Přinese novou kategorizaci trestných činů na zločiny a přečiny, přičemž přečin bude pokládán za nedbalost či úmyslný trestný čin, na který trestní zákoník stanovuje trest odnětí svobody do tří let. Zločiny pak budou všechny ostatní trestné činy. Změny přinesou zjednodušení neboť přečin bude podléhat zjednodušené formě řízení a například alternativním druhům trestů jako jsou obecně prospěšné práce, peněžité tresty, nově také třeba domácí vězení.

Daně x

Zpřísní se také postihy u nejzávažnějších trestných činů, kdy dojde ke zvýšení horní hranice sazby trestu odnětí svobody z původních 15 na 20 let. Výjimečný trest bude kromě doživotí i odnětí svobody od 20 do 30 let. Diferenciace a individualizace trestních postihů za různé typy trestných činů je jedním z největších přínosů nového trestního zákoníku, neboť vyváženým stanovením druhů trestů i jejich sazeb umožňuje soudům uložit přiměřený trest s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem spáchaného trestného činu i osobě pachatele, informoval Pavel Šámal.

Návrh mohla v období od 30. května do 31. července loňského roku připomínkovat i veřejnost, na internetových stranách ministerstva spravedlnosti. Celkem došlo 330 podnětů, z nichž 27 jich bylo do nového návrhu skutečně zapracováno. Účinnosti by měl nový trestní zákoník nabýt od 1. ledna 2010. Čtěte více: Projekt eJustice představil další novinku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).