Hlavní navigace

Sněmovna definitivně schválila dorovnání přímých plateb zemědělcům

18. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sněmovna dnes dopoledne definitivně schválila ve třetím čtení návrh, na jehož základě půjde 1300 milionů korun z Pozemkového fondu ČR na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Výsledná částka je ještě o 300 milionů vyšší, než stanovil návrh schválený poslanci na začátku února.

Sněmovna dnes ve třetím čtení posvětila návrh, díky němuž půjde 1300 milionů korun z Pozemkového fondu ČR na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Naším cílem bylo plánované dorovnání devadesátiprocentní úrovně přímých plateb ‘starých’ členských států EU, uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič a připomněl, že navýšení na svém mimořádném zasedání podpořil před týdnem zemědělský výbor.

Daně x

Poslanci také podpořili poskytování podpory, dotace a garance provozních úvěrů prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Návrh předpokládá dva nové programy, které budou podporovat provozní financování. Program Provoz bude subvencovat část úroků z provozních úvěrů od komerčních subjektů a program Faktoring bude přímo podporovat zemědělské prvovýrobce. Tyto kroky považujeme za velmi důležité, uvedl před časem pro server Podnikatel.cz Martin Pýcha ze Zemědělského svazu ČR. Dodal, že podpora zemědělců je potřeba již díky událostem z konce roku 2007. Zemědělci se tehdy potýkali s vysokými cenami komodit, vyhnanými spekulacemi. Na ty se zaměřili investoři po té, co je zasáhla první vlna nedůvěry ve finanční trhy. Po prasknutí této spekulační bubliny a fázi výprodejů se situace obrátila. Nynější ceny zemědělských komodit se pohybují pod výrobními náklady a podporovat provozní financování je proto nyní velmi důležité, doplnil Pýcha.

Návrh předpokládá vznik dvou nových programů určených k podpoře provozního financování. Program „Provoz“ přinese podporu ve formě subvence části úroků z provozních úvěrů, které jsou poskytovány komerčními subjekty na nákup vymezených vstupů anebo zajištění těchto úvěrů. Cílem programu je přispět k řešení přechodného nedostatku vlastních finančních zdrojů na provoz u zemědělských prvovýrobců a u podnikatelů zabývajících se hospodařením v lese. Druhý nový program přinese přímou podporu ve formě výplaty finančních prostředků zemědělským prvovýrobcům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).