Hlavní navigace

Slováci vlastní stále více českých firem, Češi zase čím dále více slovenských

23. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ekonomické aktivity se Slovenskem rostou. Zvyšuje se jak počet českých firem se slovenskými vlastníky, tak množství slovenských firem s českými majiteli.

Rusové stále patří mezi nejčastější zahraniční vlastníky tuzemských firem, na druhé místo ale již poskočili Slováci. Co se však týče Slovenska, celý proces funguje i obráceně. Výrazně totiž roste množství slovenských firem s českými vlastníky. Za poslední tři roky jejich počet vzrostl takřka o třetinu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila společnost Bisnode.

Čtěte také: Áno, bude líp? Počet český firem se slovenským kapitálem raketově roste

Přeshraniční ekonomické aktivity posilují

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Počet českých firem, které vlastní Slováci, se mezi lety 2013 až 2015 zvýšil téměř o třetinu ze 7 669 na 10 163 subjektů. Nárůst přeshraničního podnikání ale byl i v opačném směru. Zatímco v roce 2013 působilo na Slovensku 7669 firem s českými vlastníky, aktuálně jich je již 10 163. Jejich počet se tak zvýšil o 32,5 %. Na více než dvojnásobek pak dokonce vzrostl český kapitál ve slovenských firmách, který nyní dosahuje skoro 2 miliard eur (54 miliard korun). Objem slovenského kapitálu v českých firmách se zvýšil o 3,9 miliardy korun, tedy o 11,6 %. Mezi zahraničními investory se z pohledu investovaného kapitálu do českých firem se mezi zahraničními investory Slováci posunuli z 9. příčky v roce 2013 na 7. příčku v roce 2015, doplnil analytik Michal ŘičařBisnode.

Podle Říčaře ovlivňuje přeshraniční ekonomickou aktivitu nejenom atraktivita hospodářského prostředí či obchodní potenciál růstu, ale také historická provázanost businessu i strategický záměr otevírat podnikání na východ, resp. západ. Tyto faktory sehrály klíčovou roli v růstu českého kapitálu na Slovensku a slovenského kapitálu v Česku, uzavřel Řičař.

Čtěte také: Podnikat v Česku nebo na Slovensku? Přinášíme srovnání obou zemí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).