Hlavní navigace

Sklizeň obilí má být podle statistiků nadprůměrná

13. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zemědělci by měli letos sklidit až o osm procent více obilí a řepky než loni. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zemědělci ale nejsou v předpokládaných výnosech tak optimističtí, protože obilí a řepku na konci června poničily prudké bouřky.

Odhady statistiků naznačují dobrou sklizeň zejména obilovin a řepky. V porovnání s loňskou sklizní se očekává u obilí zvýšení o 7,9 procent a u řepky o 7,6 procenta. Stavy porostů ozimé pšenice, tritikale a zejména všech druhů jařin jsou vzhledem k mírné zimě a dostatečné vláze v jarních měsících na rozdíl od loňského roku lepší, uvedl ČSÚ. Osevní plocha u základních obilovin se přitom snížila o 21.000 hektarů, tedy o 1,5 procenta na 1,435 miliardy hektarů.

Agrární komora ale nečeká tak dobrou úrodu. Je třeba vědět, že ČSÚ údaje sbíral ještě před tím, než přišly bouřky. V číslech proto nejsou zahrnuty klimatické události, které postihly značnou část regionů, řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Navíc podle něj zemědělcům zatím při sklizni obilí nepřeje počasí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).