Hlavní navigace

Situace na Wall Street povzbuzuje pražskou burzu

29. 10. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pražská burza si během dneška připisuje od začátku obchodování zisky. Hodinu po otevření index PX vzrostl o 9,52 %. Nejvíce se o růst zasluhují akcie společnosti ČEZ a Orco. Pozitivní obrat po čtyřech dnech propadů způsobila Wall Street, jejíž index Dow Jones posílil o 10,88 %, širší index S&P 500 o 10,79 % a technologický Nasdaq o 9,53 %.

Po čtyřech dnech, kdy se pražská burza propadala přišel příjemný obrat. Od počátku dnešního obchodování burza roste a index PX hodinu po otevření vzrostl o 9,52 %. Nejvíce se o růst zasadily akcie společnosti ČEZ a Orco. Příznivý obrat způsobila situace na Wall Street, jejíž index Dow Jones posílil o 10,88 %, širší index S&P 500 o 10,79 % a technologický Nasdaq o 9,53 %. Jako velmi pozitivní efekt zafungovalo dnešní očekávané snížení ze strany Fedu. Někteří investoři navíc viděli akcie jako přeprodané, uvedl pro agenturu Mediafax Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik. Začalo to už v Japonsku, které v posledních dnech strhávalo ostatní světové burzy dolů. Nyní výrazně posílilo už druhý den po sobě, dodal Vyroubal.

Na pražské burze zatím posilují všechny obchodované tituly. Stejně je na tom celý zbytek Evropy kromě Německa, kde poté, co tamní index v úterý výrazně posílil, investoři začali vybírat krátkodobé zisky. Další vývoj bude hodně záviset i na výsledcích jednání amerického Fedu o úrokových sazbách. Předpokládáme pokles o 0,5 procentního bodu. Až 42 procent oslovených analytiků sice anticipuje snížení o 75 bazických bodů, ale to je zřejmě příliš. Fed by si tak značně omezil prostor pro případné další snižování. V poslední době se také vždy jednalo pohyby o 0,5 procentního bodu, uvedl pro Mediafax Vyroubal. Čtěte více: Pražská burza bude patřit Vídni

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).