Hlavní navigace

Seznamte se s triky pro zvýšení efektivity reklamních bannerů

26. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Čtěte, jak zvýšit efektivitu reklamních bannerů. Existuje několik ověřených rad a návodů, jak s nimi zasáhnout i ostřílené internetové zákazníky.

Před Vánocemi začíná na internetu přibývat bannerových reklam. Pokud si i vy chcete takovou zadat, rozmyslete si, jak by kampaň měla vypadat, aby měla úspěch a vyplatila se vám. Určitě jste už slyšeli pojem bannerová slepota, při níž uživatelé internetu zahlcení reklamou bannery vůbec nevnímají. Ten, kdo pro vás bude bannery vytvářet, by proto měl vědět, kde a na jakou skupinu lidí chcete bannery cílit. Existuje totiž několik osvědčených postupů nebo triků, které na určité lidi fungují, ale naopak je dokážou i odradit. Logo umístěné v horní části banneru, neuvedení ceny a zobrazení většího množství produktů. To jsou hlavní kritéria pro to, aby byl váš banner co nejefektivnější. Ukázalo to testování nejvíce užívaného bannerového formátu 300 × 250 px ve 33 zemích, které provedla společnost RTB House.

Psali jsme: Chcete představit revoluční výrobek? Použijte bannery

Ilustrační obrázek.
Autor: Shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Nabízíme 5 tipů pro zvýšení efektivity reklamních bannerů.

1. Grafika versus relevantnost

Bannery jsou především grafickou formou reklamy, a proto musí být velmi dobře provedeny po grafické stránce. Zamyslete se proto nad kombinací písma a kvalitními fonty, použitými barvami a fotkami či obrázky. Všechno musí být dobře čitelné a na první pohled vzbuzující zájem. Nejlépe prodávají bannery s přehledným vizuálem, jedním dominantním sdělením, jasně viditelným logem a správně zvolenou výzvou k akci. Atraktivita sdělení do jisté míry záleží na správném cílení na relevantní uživatele a na faktu, zda na našem webu už byli, či nikoliv. V takovém případě doporučujeme vytvořit dynamické bannery, na které se vejde více sdělení a svou dynamikou upoutají pozornost. Jejich cílem je vzbudit v potenciálním zákazníkovi zvědavost a zájem a přivést jej na web, říká Miroslav Král, Managing Partner ve společnosti MarketUP.

Naopak na uživatele, kteří už na webu byli a produkt nebo služby znají, se obvykle v rámci remarketingové kampaně cílí prostřednictvím statických bannerů, které mají za cíl připomenout se a hlavně motivovat uživatele k návratu na web. Často se podle Miroslava Krále používá jako motivace anonce časově omezené akce, doprava zdarma a podobně. Tady ale pozor, protože výrazy jako nové, zdarma, sleva a tak dále obsahují prakticky všechny druhy reklamy a zkušené zákazníky tímto příliš neohromíte.

2. Proklikovost ovlivňuje uvedení ceny

Efektivita záleží i na tom, jestli je na banneru uvedena cena. Je více pravděpodobné, že lidé kliknou na banner, který informace o ceně neobsahuje. Reklamy tohoto typu dosahují průměrného CTR (proklikovost) 0,64 % a výsledek je tak o 12 % lepší, než v případě bannerů s uvedenou cenou. Naše zkušenosti ukazují, že čím méně elementů banner obsahuje, tím lépe. Jednoduchost reklamního sdělení je jedním z faktorů, který ovlivňuje jeho efektivitu. To je důvod, proč je třeba zvážit neuvedení cen produktů před zahájením kampaně, říká Vladimír Houba ze společnosti RTB House. Firma taky vysledovala, že úspěšnost banneru závisí na počtu vyobrazených produktů. Častěji prý klikáme na reklamy, které obsahují více produktů. Tyto reklamy mají CTR 0,55 % a jsou o 20 % účinnější než ty s třemi produkty, o 17 % než ty s dvěma a o 15 % než se čtyřmi produkty. Čím víc místa tedy ušetříte neuvedením ceny, tím větší máte příležitost prezentovat všechny nabídky, které mohou zákazníka potenciálně zaujmout.

3. Logo patří nahoru 

Ukázalo se, že efektivita reklamní kampaně závisí i na umístění loga. Reklamy s logem v horní části dosahují lepších výsledků než ty s logem v dolní části. Jejich průměrné CTR se podle RTB House pohybuje kolem 0,63 %, zatímco CTR bannerů s logem dole pouze kolem 0,59 %.

4. Dobrý titulek

Pamatujte také na to, že ačkoli je banner hlavně grafickou reklamou, musí i tak obsahovat chytlavý text. Dobrý titulek je 80 % úspěchu. Prolistujte internetové stránky a podívejte se, jak tvoří bannery jiní a co jim funguje. Obecně titulky tvořte tak, aby lidem odpovídali na jejich základní otázky – co, proč, jak, co z toho budu mít? Velmi důležitým prvkem je pak konverzní tlačítko, které by na banneru nikdy nemělo chybět. Vyzvěte lidi k akci výrazy klikněte zde, získejte bonus, získejte dárek zdarma a podobně.

5. Správné umístění

Umístění bannerů, respektive cílení celé kampaně, je nejdůležitějším prvkem, který je potřeba si rozmyslet ještě před samotnou přípravou. V rámci každé kampaně jsou volena umístění bannerů podle cílové skupiny. Budeme-li inzerovat zahradní sekačky, budeme bannery cílit jak podle zájmu uživatelů, tak na konkrétní relevantní weby. Takový banner na zahradní sekačky umístěný pod článkem o výběru zahradních sekaček na menším, ale navštěvovaném hobby webu bude díky své vysoké relevanci mnohonásobně úspěšnější než stejný banner umístěný na velkém, známém, ale ne příliš relevantním webu, komentuje Miroslav Král z MarketUP. Při výběru správného webu myslete na to, kolik už je na něm reklam a jaký je styl ostatních bannerů.

Dále čtěte: Kdy se hodí různé druhy online reklamy? Připravili jsme e-shopům rychlý souhrn

Daně x

Funkční banner nemusí být nejhezčí

Neomezujte se aktuálními trendy a myslete na to, že nejdůležitější je to, aby byl zvolený druh grafické reklamy vhodný pro vaši cílovou skupinu. Dobrý banner totiž není ten, který dobře vypadá. Dobrý banner je ten, který dobře funguje. A co může být důvodem toho, že i některé dobře vypadající bannery neprodávají? Jedna věc je atraktivita vizuálu, druhá věc je kvalita a uživatelská přívětivost webu, na který banner uživatele přivede. Ani ten nejlépe vypadající banner nebude prodávat, pokud povede na starý nepřehledný web, na kterém návštěvník neví, kam dále jít a nebude schopen se na něm orientovat, dodává Miroslav Král.

Každá kampaň je samozřejmě jiná a to, které prvky reklamních bannerů přinesou lepší výsledky, závisí na druhu promovaných produktů, cílové oblasti i ročním období. Pamatujte na to, že co funguje v jednom odvětví, nemusí pokaždé znamenat zisk nebo efektivitu v dalších oblastech. Proto je důležité různé typy reklam testovat a optimalizovat v každé fázi kampaně. Pro reklamní činnost ve velkém měřítku se i zdánlivě malé změny v CTR v konečném důsledku promítnou do vyšší návratnosti investic, připomíná Vladimír Houba z RTB House. A nevěšte hlavu ani ve chvíli, kdy banner nebude mít nejlepší proklikovost. Banner totiž může dobře z dlouhodobého hlediska fungovat i jako prostředek pro zvyšování povědomí a zprostředkování sdělení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).