Hlavní navigace

Tisk: Šéf České pošty po kritice kvůli rušení poboček odstoupil

18. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Handrkování kolem rušení 178 poboček České pošty (ČP) má svůj výsledek. Včera na svou funkci rezignoval generální ředitel pošty Karel Kratina. Píšou o tom Hospodářské noviny, Právo a Lidové noviny. I když Kratina ve svém prohlášení uvedl, že podnik je stabilizován, a proto „považuje svou misi za ukončenou”, k rezignaci ho však přiměla hlavně ostrá kritika kolem poboček, která se snesla i ze zřizovatele ČP ministerstva vnitra již minulý týden: Komunikace, kterou vedení ČP s obcemi o rušení pošt vedlo, nebyla nejšťastnější. Byl to vrchnostenský přístup. Teď je nutné jednáním se starosty důvěru v poštu i v jejího zakladatele obnovit, uvedl náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, který zároveň deníku Právu řekl, že o novém šéfovi ještě není rozhodnuto.

V minulosti se v souvislosti s postem šéfa pošty hovořilo například o exministryni informatiky Daně Bérové nebo šéfovi českého Ericssonu Romanu Stupkovi. Připomínají Lidové noviny. Jak doplňují Hospodářské noviny, uzavíráním menších poboček chtěla Česká pošta ušetřit 32 milionů korun ročně. Vedení pošty však šlo ještě dál a oznámilo, že do konce letošního roku propustí dva a půl tisíce svých zaměstnanců z celkových 37 tisíc. Proti tomu se postavily odbory, které sbírají podpisy pod výzvu ke stávkové pohotovosti.

HN, LN: Světová finanční krize má v Česku největší dopad na developery

skoleni_15_4

Na finanční krizi nejvíce doplácejí developerské firmy. Informují dnes Hospodářské novinky a Lidové noviny. Na jedné straně klesá hodnota jejich akcií, na straně druhé mají přísnější podmínky pro získání bankovních úvěrů. To se však netýká těch největších developerů. Jak tvrdí firmy Orco a ECM, problémy se získáváním financí nemají. Banky jsou obezřetnější, ale spíše u menších developerů, kteří nemají takové jméno, konstatovala pro Lidové noviny mluvčí ECM Zuzana Doleželová. Ale právě developeři ECM a Orco zažili tento týden černé dny. Hodnota akcií ECM se včera oproti pátku propadly o 40 procent. Obchodování s akciemi Orco se včera muselo dokonce pozastavit, protože hodnota cenných papírů poklesla o více než 20 procent. Čtěte více: Hrozí světu největší hospodářská krize posledních sta let?

Jak upozorňují Hospodářské noviny, možná i proto se se firmy uchylují k neobvyklým krokům. V pondělí´developer ECM 250 tisíc nových akcií. Upsala je Bank Austria Creditanstalt. Orco zase potvrdila zprávu, podle které prodala majetku za 200 milionů eur s tím, že nové akcie v blízké budoucnosti vydávat nebude. Méně obvyklým způsobem je podle deníku vyřešila společnost Finep, která podle své včerejší zprávy prodala podíl v části projektu Západní Město Finanční skupině České spořitelny (FSČS). Velikost podílu žádná ze stran neuvedla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).