Hlavní navigace

Chcete se sečíst přes internet? Připravte se na některé komplikace

28. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Od soboty již můžete odeslat sčítací formuláře i přes internet. Pokud se rozhodnete pro elektronickou cestu, připravte se na několik překážek, které vás mohou při vyplňování značně otrávit.

Takřka milion sčítacích formulářů již Češi odevzdali přes internet. Český statistický úřad počítá s tím, že online sečíst by se mělo více než třetina obyvatel. Samotné vyplnění formulářů není za pomoci počítače složité a nezabere více než pár minut. Přesto nejde o bezproblémovou záležitost. Při vyplňování a odevzdání můžete totiž narazit na několik nepříjemných překážek. Poradíme vám však, jak se přes všechny potíže zdárně přenést. Čtěte více: Při sčítání lidu si nevymýšlejte, výsledná data slouží i vám

Pro vyplnění musíte mít Adobe Reader 9.0

O půlnoci z pátku na sobotu nastal rozhodný okamžik, od kterého (a ke kterému) lze vyplnit a odevzdat sčítací formuláře také elektronicky. Lidé tak mohou poprvé učinit i s využitím internetu. Jestliže se rozhodnete pro elektronickou cestu, připravte se však na několik nepříjemných překážek. Předně, abyste mohli vyplnit sčítací formuláře přes internet, musíte mít formuláře papírové. Pouze na papírové verzi formulářů naleznete totiž dva přihlašovací kódy, které potřebujete pro vstup do aplikace. Kódy jsou umístěny vpravo dole u čárového kódu. Bez papírových formulářů a daných kódů s elektronickým vyplněním neuspějete.

Kódy pak zadáte na stránkách sčítání, kde zvolíte možnost „Chci vyplnit online“ a následně vyzvednutí formulářů. Web vám přitom sám napoví, který kód do jakého řádku patří. Zde však nastává první překážka. Systém totiž nefunguje na bázi webové aplikace, nýbrž se jedná o dokumenty ve formátu PDF. Abyste se mohli sečíst přes internet, měli byste disponovat programem Adobe Reader ve verzi 9.0 a vyšší. Jestliže ji nemáte, můžete si ji na stránkách sčítání stáhnout. To se však řadě lidí nezamlouvá, protože program zabere stovky megabytů na disku, a raději by vyplnili formuláře pomoci internetové aplikace online.

Podle Ondřeje Kubaly, tiskového mluvčí sčítání, má však systém PDF několik předností. Na rozdíl od webové aplikace prý není potřeba stále připojení k internetu během vyplňování, které stačí jen při stahování a odesílání formuláře. Formát PDF také zaručuje dokonalou podobnost s papírovými formuláři, které vám přinesli sčítací komisaři. Nový chráněný režim aplikace Adobe Reader zobrazí PDF v relaci kompletně oddělené od zbytku operačního systému, čímž chrání počítač a cenná data před možnými škodlivými kódy, doplnil serveru Podnikatel.cz Kubala.

Opravdu je PDF formát potřeba?

Z důvodů bezpečnosti navíc můžete během vyplňování narazit na další problém. Vyplněný PDF dokument totiž na počítači neuložíte. Uložit jde jen prázdný formulář bez vyplněných kolonek. Pokud se budete snažit uložit vyplněný dokument, upozorní vás, že se celý vymaže a uloží se bez vyplnění. Jestliže byste nechtěli sčítací formulář vyplnit najednou, musíte si jej tak nechat otevřený. „Je to velmi důležité opatření pro případ, že by šel někdo třeba na veřejný internet v internetové kavárně či ve veřejné knihovně,“ vysvětlil Ondřej Kubala.

sčítání lidu, domu a bytu, formuláře

Proti tomuto argumentu však stojí námitky, že pouze zlomek lidí bude vyplňovat v internetových kavárnách či veřejných knihovnách, jelikož počítače v těchto institucích nemusí mít nainstalovaný potřebný software. Nastavení jejich systémů vám však instalaci aplikace na 99 % neumožní. Zůstává tak otázkou, zda vůbec lidé veřejný internet v kavárnách, knihovnách a dalších institucích na sčítání využijí.

Samotné formuláře obsahují logické kontroly, které vám vyplňování ulehčí. Jestliže například uvedete rok narození 1600, formulář se neodešle a bude trvat na opravě údaje. Jakmile formulář vyplníte a zkontrolujete, že jsou vyplněny všechny otázky tak, jak mají být, kliknete na Odeslat online a formulář se odešle. Automaticky se vám v krátké době vygeneruje potvrzení o tom, že data dorazila statistikům v pořádku, komentoval Ondřej Kubala. Čtěte také: 7 tipů, jak komunikovat s úředníkem bez ztráty nervů

Internet ušetří váš čas

Podobně jako pro vyplnění papírových formulářů najdete na stránkách ČSÚ videonápovědu s průvodcem, který každého přehledně provede stahováním i celým vyplňováním elektronického formuláře. Podle Ondřeje Kubaly má odevzdání formulářů po internetu několik výhod. Především šetří čas, jelikož vyplnění formulářů přes internet trvá maximálně několik minut. Čas šetří hlavně rozbalovací menu u delších slovních odpovědí, které v papírovém formuláři musíte vypsat ručně a hledat ve vysvětlivkách. V elektronickém formuláři jen kliknete na jednu z možností z nabídky, uvedl server Podnikatel.cz Ondřej Kubala.

Kromě “okresu”, který musíte povinně vyplnit pomocí nabídky, můžete ale do polí, do kterých se píše text, napsat odpověď i svými slovy. Využití lišty s nabídkou není tedy povinné.

Content First

Formulář je možné podrobit kontrole kliknutím na příslušné tlačítko na konci každého dokumentu. Kontrola vás upozorní na nevyplněná nebo chybně vyplněná pole. Výsledek kontrol se zobrazí ve zvláštním okně. Identifikované nedostatky jsou rozděleny na chyby (ty se opravit musí) a upozornění (ty se týkají méně závažných nesrovnalostí, a pokud jste si jisti správností Vaší odpovědi, nebrání v odeslání formuláře). Poté stiskněte tlačítko „Odeslat online“. Před odesláním budou data ještě jednou automaticky zkontrolována a o výsledku budete opět informováni. V případě, že formulář nebude obsahovat žádné chyby, dojde k zahájení procesu odeslání dat na server Českého statistického úřadu. Při odesílání je nutné odsouhlasit tzv. „bezpečnostní hlášky“ – zajišťující bezpečnost vašich osobních údajů. Po úspěšném online odeslání vyplněného formuláře se v novém okně zobrazí „Potvrzení o přijetí elektronického podání formuláře“. Proběhne-li odeslání úspěšně, objeví se na obrazovce potvrzení o odeslání. To je možné si vytisknout nebo uložit.

sčítání lidu, domu a bytu, formuláře

Na závěr jedno důležité varování. Odeslat vyplněný formulář lze pouze jednou. Otevírat prázdný dokument, zkoušet, vyplňovat, měnit záznamy můžete opakovaně. Jakmile ale zvolíte “Odeslat”, elektronické sčítání pro vás končí. Důkladně si proto vše zkontrolujte a neunáhlete se. Pokud si na něco vzpomenete dodatečně nebo byste chtěli něco upravit či zpřesnit, znovu se do aplikace ani ke svému již vyplněnému a odeslanému formuláři nedostanete. Přesto se však údaje dají zpětně upravit. Při opětovném zadání kódů po odeslání vám systém totiž oznámí: “Data z vašeho formuláře xxx byla již odeslaná, formulář nelze znovu stáhnout. Pokud chcete odeslaná data opravit, kontaktuje nás prosím na e-mailové adrese eform@scitani.cz, kde vám umožní opětovné stažení prázdného formuláře”.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).