Hlavní navigace

Schyluje se k další bitvě o EET. Máme přehled postojů všech parlamentních stran

8. 9. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Zákon o evidenci tržeb podpořil i rozpočtový výbor a normu nyní čeká druhé čtení. Připravili jsme přehled názorů na EET všech stran v poslanecké sněmovně.

Zákon o evidenci tržeb prošel prvním čtením a před týdnem také rozpočtovým výborem. Ve druhém a především třetím čtení se však zřejmě ještě strhne tuhá bitva. Připravili jsme přehled postojů k elektronické evidenci tržeb (EET) jednotlivých parlamentních stran.

Hnutí ANO

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Prosadí Andrej Babiš elektronickou evidenci tržeb?

Jaký je postoj hnutí ANO asi není třeba připomínat, protože právě Andrej Babiš, předseda hnutí a ministr financí, je hlavním propagátorem elektronické evidence tržeb. Nedávno Babiš dokonce uvedl, že by schválení zákona o evidenci tržeb mohla vláda spojit s hlasováním o důvěře.

ČSSD

Sociální demokracie také podporuje zavedení elektronické evidence tržeb už od vzniku vlády. Byla to navíc právě ČSSD, která už před lety prosadila zavedení registračních pokladen. S nápadem spojit hlasování o EET s hlasováním o důvěře vládě ale ČSSD nesouhlasí. ČSSD nebude zákon o EET spojovat s hlasováním o důvěře vládě. Nevidíme pro to racionální důvod, protože prosazení zákona by takový krok nijak nepomohl. Vláda slíbila přijmout řadu nových zákonů a pozitivních změn a nelze naše závazky redukovat jen na zavedení EET, nebo dokonce kvůli EET utíkat od odpovědnosti a nedokončené práce, komentoval Bohuslav Sobotka, premiér a předseda ČSSD.

KDU – ČSL

Zřejmě nejvíce veletočů ohledně EET předvedla vládní KDU – ČSL. Ta nejprve návrh odsouhlasila, následně požadovala různé úpravy a upřesnění a varovala, že pro zákon nebude hlasovat, aby následně na jednání vlády i poslanecké sněmovny zákon podpořila. Po prvním čtení už ale lidovci zase začali s nejasnými prohlášeními a není tak jisté, jaký postoj nakonec zaujmou. Hnutí ANO a ministr financí musí garantovat, že systém bude funkční. A pokud ne, musí přijmout odpovědnost, rezignovat. Také chceme záruky, že náklady ponese stát, a ne živnostníci, upřesnil naposledy pro iHNED.cz předseda lidoveckého klubu poslanců Jiří Mihola.

ODS

Mezi největší kritiky plánovaných e-tržeb patří naopak ODS, podle které stát pouze přenáší svou zodpovědnost na malé a střední podnikatele. ODS dále tvrdí, že systém bude stát více, než kolik předpokládá ministerstvo financí, a že přinese nižší příjmy. Systém elektronické evidence tržeb bude drahý a neefektivní. Jeho navrhované fungování bude složité, navíc plné výjimek a nejasností, což je živná půda pro korupci a podvody. Jisté je, že nepřispívá k předvídatelnosti podnikatelského prostředí, ke kterému se vláda zavázala. Na cestě k socialismu, po níž kráčí Sobotkova vláda, je elektronická evidence tržeb možná pochopitelná, pro všechny uvažující zdravým rozumem je ale nepřijatelná a je potřeba ji odmítnout, uvedl pro Týdeník Dotyk před časem Petr Fiala, předseda ODS.

Fiala navíc při projednání zákona v prvním čtení uvedl, že ve třetím čtení zákona hodlá ODS obstruovat, aby zákon nebyl schválen. Já předpokládám, že třetí čtení bude trvat až do konce tohoto volebního období, takže budeme mít dost času se všemi argumenty zabývat, uvedl při prvním čtení ve sněmovně Petr Fiala.

TOP 09

S podobnou vervou se vůči EET vymezuje též TOP 09, jejíž místopředseda Miroslav Kalousek je rovněž odhodlán e-tržby blokovat. Nikdy vám nedovolíme ten zákon schválit a uvést v realitu, protože je stejně nebezpečný pro volné dýchání v téhle zemi, je stejně nebezpečný jako jeho předkladatel, komentoval na začátku července Kalousek. O měsíc později pak v rozhovoru pro server iDNES.cz svá slova potvrdil a doplnil, že chce přijetí EET blokovat klidně i dva roky. Pokud by kolegové naše argumenty neuznali, existují prostředky ve třetím čtení, například velmi pečlivá diskuse, která se může hodně protáhnout, třeba na dva roky, upozornil Kalousek.

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Proti ETT se staví i hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), podle kterého není problém výběru daní v absenci online registračních pokladen, nýbrž na prvním místě v nedůvěře občanů ve stát. Kdyby to vláda skutečně myslela s výběrem daní vážně, tak nezačne u těch nejmenších, ale naopak zapracuje na tom, aby v první řadě velké firmy a největší boháči danili v ČR a nikoliv v daňových rájích – a ihned bychom měli v rozpočtu stovky miliard navíc. Na to je ale tato vláda líná a neschopná, nešetří kritikou Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Okamura dále připouští, že hospodští neodvádí daně ze všech tržeb. Podle něj se ale většina z nich, hlavně v chudších oblastech České republiky, snaží jen udržet co nejnižší ceny a platit daně v současné výši prostě nezvládne. A vláda nám také jaksi zapomněla říct, že když Chorvati online registraci tržeb zavedli, tak živnostníkům současně snížili daně o desítky procent. A nejpozoruhodnější je, že se vláda inspiruje v ekonomicky krachujícím Chorvatsku, místo abychom se inspirovali daňovými systémy v nejvyspělejších západních zemích, jako je třeba právě Švýcarsko, dodal serveru Podnikatel.cz Tomio Okamura.

Úsvit – národní koalice

Nápad zavedení EET se nezamlouvá ani straně Úsvit – národní koalice, podle které začíná vláda s opatřeními ke zlepšení výběru daní od konce. Zdaleka největší daňové úniky páchají velké podniky a nadnárodní korporace. Všechny vládní strany před volbami slibovali, že právě daňové úniky velkých firem vyřeší. Místo toho se ale zaměřuje v podstatě na drobné u malých podnikatelů a živnostníků. Kvůli pár miliardám se tady zavádí systém, který je velmi nákladný a má ohromná bezpečnostní rizika. Vytváříme největší databázi v historii České republiky bez toho, aniž by byla jistota, že data nikdo nezneužije, varuje Miroslav Lidinský, předseda strany.

dan_z_prijmu

KSČM

Zatímco zbylé opoziční strany se staví proti EET, komunisté dle svých slov každou rozumnou regulaci, která omezuje šedou ekonomiku, vítají a nehodlají proto blokovat jejich projednání. Nakonec se však klub ještě poradí a rozhodne podle výsledků projednávání – tisky zatím prošly pouze prvním čtením. Výhrady k materiálu máme, například očekáváme přesnější vymezení okruhu povinných osob, vnímáme otazníky nad cenou, funkčností a bezpečností IT systému, zajištující permanentní on-line evidenci a ukládání dat o každé transakci, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM.

Podle KSČM navíc mohou být přeceněny fiskální efekty, tedy očekávané navýšení výnosu daní od OSVČ. Ministerstvo má v tomto prý velké oči. Zkušenosti z Chorvatska jsou krátkodobé a při jejich používání pro argumentaci je nutné zahrnout specifika obou zemí. Zákon o registračních pokladnách byl jednodušší. Protože je s EET otevřen zákon o DPH, chystáme se také k diskusi o optimálním nastavení této daně, uzavřel Dolejš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).