Hlavní navigace

S těmi, kdo už zbankrotovali, opatrně. Mají vyšší pravděpodobnost dalšího krachu

21. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
To, že někdo zbankrotoval, ještě neznamená, že zkrachuje znovu. Statistiky ale ukazují, že ten, kdo už negativní událost prodělal, má větší šanci ji zopakovat.

Když se rozhodujete, zda s nějakou firmou začít obchodovat, vezměte v potaz i působení jejích majitelů v jiných firmách. Jak totiž vyplynulo z analýzy poradenské společnosti Bisnode, jestliže firma prodělá tzv. negativní událost (úpadek, exekuci či platební neschopnost), výrazně se zvyšuje pravděpodobnost, že její majitelé dopustí negativní událost i u dalších svých firem. Podle firmy Bisnode totiž kopírují vzorec svého chování i do dalšího podnikání.

Čtěte také: 6 podnikatelských matadorů radí: Jak si proklepnout své nové obchodní partnery

Kdo zažil krach, má větší pravděpodobnost, že ho zopakuje

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Kdo už zaznamenal negativní událost, má větší šanci ji zopakovat.

Analýza společnosti Bisnode se zaměřila na chování firem v letech 1993 až 2009, kdy zjišťovala, zda daná společnost prošla úpadkem, exekucí nebo platební neschopností. Následně data, respektive stejné majitel firem, porovnala s obdobím od roku 2010 do současnosti. Výsledky ukázaly, že u majitelů s negativní událostí do roku 2010 byla několikanásobně vyšší pravděpodobnost negativní události, jen u jiné firmy, po roce 2010.

U firem, jejichž majitelé do roku 2010 žádnou negativní událostí neprošli, nastaly úpadek, exekuce či platební neschopnost v 4,4 % případů. Společnosti s vlastníky, kteří již dříve zažili negativní událost v jiné firmě, naopak postihla negativní událost v 15 % případů. Jak navíc ukázaly statistiky, u majitelů , kteří v minulosti prodělali negativní událostí několikrát, nastala další negativní událost takřka v 25 % případů.

Statistiky negativních událostí
Negativní událost po 1.1. 2010 (% vlastníků)
Počet vlastníků (FO), jejichž firmy neprošly negativní událostí do 1.1. 2010 254 724 4,4
Počet vlastníků (FO), jejichž firmy prošly negativní událostí do 1.1. 2010 22 681 15,0
z toho počet vlastníků (FO), kdy k negativní události došlo u více než jedné firmy 1031 24,4

Poznámka: analyzování jen majitelé – fyzické osoby s majetkovým podílem nad 33 % u sledované firmy 

Zdroj: Bisnode

Daně x

Pokud podnikatelé u svého obchodního partnera pozorují, že jeho další firmy podléhají úpadku, exekuci či platební neschopnosti, měli by se zvýšenou pravděpodobností očekávat, že se tato negativní událost promítne i firem, které aktuálně nejeví známky problémů. Je tedy zřejmé, že vlastnická struktura silně ovlivňuje stabilitu a kvalitu firmy, doplnil analytik Bisnode Michal Řičař.

Některým investorům bankrot nevadí, ba naopak

Statistiky jsou jedna věc, ne vždy se ale jimi musí vyplatit řídit. Jak například zmínil na nedávné konferenci Tuesday Business Network známý investor Ondřej Bartoš, pokud žadatel o investici prodělal v minulosti bankrot, bere to spíše za pozitivní faktor, jelikož už dotyčný nějaké chyby udělal. Pokud se totiž podnikatel ze svých chyb poučil, je větší pravděpodobnost podle Bartoše, že už je znova neudělá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).